Caroline og Henni er årets førstehjælpere: Hjalp Aputsiaq efter blodprop

Caroline Hartmann Hansen og Henni Pedersen på 21 år bevarede ro og overblik, da deres ven pludselig faldt om i november.
Fra venstre: Aputsiaq, Henni og Caroline. Yderst til højre står Julie S. Bendtsen, der er formand for Førstehjælpsudvalget. Foto © : Kalaallit Røde Korsiat
Skrevet af Christine Hyldal
15. april 2020 14:52

I starten af november faldt 19-årige Aputsiaq om i Nuuk. Han havde fået en blodprop lige efter, at han havde været i bad. 
Han kunne pludselig ikke længere bruge den højre side af kroppen, og han kunne heller ikke tale længere. 

Derfor kunne han heller ikke råbe på hjælp. Men hunden i huset kunne fornemme, at noget var galt, og den begyndte at kradse på en dør. 

Bag døren sov Caroline Hartmann Hansen og Henni Pedersen på 21 år. De er begge to gode venner af Aputsiaqs familie. De vågnede og kunne begge høre, at Aputsiaq stønnede om hjælp.

De fandt ham på gulvet og stillede ham spørgsmål, som han kunne svare på med nik. Derefter ringede de efter en ambulance, oplyser Kalaallit Røde Korsiat, Grønlands Røde Kors.

10.000 kroner til deling

I dag har Aputsiaq det godt igen ifølge Kalaallit Røde Korsiat. Og Førstehjælpsudvalget har uddelt prisen som årets førstehjælpere til Caroline Hartmann Hansen og Henni Pedersen.

- Deres hurtige aktion gjorde en stor forskel og førte til mindre lidelse og bedre muligheder for, at Aputsiaq kan genvinde sin førlighed, oplyser Kalaallit Røde Korsiat.  

LÆS OGSÅ Kalaallit Røde Korsiat tilbyder nu kurser i psykisk førstehjælp

- Vi har valgt at hædre de to 21-årige kvinder og besluttet, at de skal dele førstehjælperprisen på 10.000 kroner, uddyber Julie S. Bendtsen, der er formand for Førstehjælpsudvalget.

- Det baserer vi på, at de bevarede overblikket, var hurtige, relevante og handlekraftige og derved gjorde en stor forskel for at redde liv og mindske lidelse.  

Hveranden borger skal kunne førstehjælp

Og selv om Caroline Hartmann Hansen og Henni Pedersen egentlig ikke udførte anden førstehjælp end at bevare ro og overblik, kan de motivere andre, mener Kalaallit Røde Korsiat. 

- Det er utrolig vigtigt, at også unge mennesker i vores samfund kender til førstehjælp og kan yde en vigtig og handlekraftig indsats, når ulykken er ude, siger Julie S. Bendtsen.

Kalaallit Røde Korsiats vision er at hveranden borger skal kunne yde førstehjælp her i landet, hvor der kan være rigitg langt til professionel hjælp.

Derfor uddeler Kalaallit Røde Korsiat hvert år årets førstehjælper, som får en pris på 10.000 kroner.