Åbenhedsordning et hit i det nye Inatsisartut

Måske er der lige nu ved at ske en mindre åbenhedsrevolution i grønlandsk politik. En ny rundspørge, som radioavisen har lavet iblandt de nyvalgte medlemmer af Inatsisartut, tyder på, at politikerne i højere grad vil lade vælgerne se dem i kortene.
27. april 2013 09:07

Radioavisen har ringet og udspurgt de 31 nye inatsisartutmedlemmer, og hele 26 af dem har tænkt sig at indsende oplysninger om deres private hverv og økonomiske forhold - en stor del af dem har allerede har gjort det. To svarer, at de måske vil gøre det, mens tre af de nye Inatsisartutmedlemmer ikke har svaret på rundspørgen.

 I det gamle Inatsisartut var der kun ni medlemmer, som benyttede sig af den frivillige ordning - langt de fleste fra IA. Men fremover ser det altså ud til, at borgerne i langt højere grad kan komme til at se, hvilke bånd og privatøkonomiske interesser de valgte politikere kunne have.

- Det er et stort fremskridt, som glæder mig. Det viser, at den nye koalition står for åbenhed, siger formand for Atassut, Gerhardt Petersen.

En af de politikere, som ikke har svaret på rundspørgen, er den mangeårige Siumutleder og naalakkersuisutformand Hans Enoksen. Og så har Evelyn Frederiksen og Karl-Kristian Kruse fra samme parti heller ikke meldt tilbage.

Det ærgrer Siumut-medlem Kaj Lyberth fra Qaqortoq.

- Det er jo op til én selv, om man vil deltage i den frivillige ordning, men det at flere end man havde regnet med deltager er meget positivt, siger Kaj Lyberth, som selv er en af de mange fra Siumut, som nu efter magtskiftet vil lægge deres privatøkonomiske oplysninger ud på Inatsisartuts hjemmeside.

I det daglige koalitionssamarbejde lægger Gerhardt Petersen nu et pres på den sidste flok Siumuttere.

- Jeg vil kun opfordre til, at de fremlægger deres hverv og deres økonomiske interesser, siger Atassut-formanden.

Politikerne har frist for at udfylde papirerne d. 5. maj.