Sigtet for trusler havde barrikaderet sin lejlighed

Den mand, der lørdag eftermiddag blev anholdt efter en langvarig politiaktion i Nuuk, havde barrikaderet sin lejlighed med møbler og snore.
Foto © : Camilla Dam/KNR
08. februar 2016 12:17

Den mand, der lørdag eftermiddag blev anholdt efter en langvarig politiaktion i Nuuk, havde barrikaderet sig i sin lejlighed.

Det kom frem ved grundlovsforhøret, der fandt sted i kredsretten i Nuuk søndag middag.

Den nu sigtede mand blev fremstillet in absentia, da han er tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling på Dronning Ingrids Hospital, og en læge havde vurderet, at han ikke var i stand til at møde op i retten, hvilket både anklager og forsvarer erklærede sig enige i.

Læs også Mistænkt for trusler havde skydevåben i sin lejlighed

Anklager og vicepolitimester Morten Nielsen førte sagen for Grønlands Politi ved grundlovsforhøret, hvor han under retsmødet læste op fra rapporten fra anholdelsen af den nu sigtede mand.

Her fremgik det, at den sigtede havde barrikaderet sin lejlighed med møbler og snore, og at lejligheden desuden var præget af et stort rod.

Fandt også petroleum og rensebenzin

I lejligheden fandt politiet også petroleum og rensebenzin, men det var specielt fundet af et oversavet gevær, der førte til, at politiet har sigtet manden for forsøg på manddrab - det fortalte anklager Morten Nielsen umiddelbart efter retsmødet:

- Det, vi har sigtet ham for, er til dels forsøg på manddrab ved at have forberedt et skoleskyderi blandt andet ved at fremskaffe et oversavet jagtgevær, siger anklager Morten Nielsen.

Under retsmødet fremviste anklageren ikke kun geværet men også en afsavet kolbe, der ligeledes blev fundet i lejligheden. Ved en ransagning senere lørdag aften fandt politiet desuden en saks, der var blevet skilt ad og lavet om til to knive.

Læs også Mand anholdt på Kongevej

Læs også VIDEO Politiet evakuerer GU i Nuuk efter trussel 

Truslen blev fremsat til en kvindelig lærer

Den trussel, der udløste politiaktionen som begyndte fredag middag med evakueringen af gymnasiet i Nuuk og en nærliggende daginstitution, blev også læst op i retten. Truslen refererede til skoleskyderiet på Columbine High School i 1999 - noget, som den sigtede var blevet undervist i, da han var elev på gymnasiet i Nuuk - beskeden var afsluttet med ”who’s next - maybe you’re next”.

Truslen var blevet sendt fredag formiddag til en kvindelig lærer på gymnasiet, der havde tilknytning til den nu sigtede, mens han var elev på skolen.

- Hun har haft en eller anden funktion som lærer i forhold til ham og haft et godt kendskab til ham, ja, siger Morten Nielsen.

Manden er sigtet for at stå bag denne trussel.

Læs også Trusselssituation ved gymnasiet i Nuuk afblæst

Morten Nielsen fremlagde også dele af den sigtedes sygejournal på retsmødet. Den blev indhentet af politiet fredag aften via skadestuen på Dronning Ingrids Hospital i forbindelse med, at politiet havde identificeret manden.

Journalen afslørede omfattende psykiske problemer, herunder at den sigtede er diagnosticeret paranoid skizofren.

Kredsdommer Johanne Banke Thorup imødekom anklagerens ønske om, at manden bliver tilbageholdt i 25 dage til 3. marts. Hvis manden helbredsstilstand bliver væsentligt bedre, har politiet 24 timer til at fremstille ham i et nyt grundlovsforhør.

Forsvarer Ulrik Blidorf havde ingen indvendinger imod anklagerens anmodning.