CAMP CENTURY Nu går undersøgelse i gang

Til juli rejser et forskerhold til Indlandsisen for at etablere overvågningen af forholdene omkring Camp Century. Offentligheden kan følge resultaterne direkte på en hjemmeside.
20. juni 2017 04:10

I sidste uge blev en container fyldt med udstyr midt i indre København og skibet afsted mod Pituffik.

Senere på sommeren går turen her fra videre med fly ind til dét område, hvor den tidligere amerikanske base, Camp Century, ligger gemt cirka 35 meter under Indlandsisen.

Her skal forskere fra GEUS og en medarbejder fra Asiaq Greenland Survey undersøge området.

-  Det, vi vil overvåge, er klimaet ved Camp Century-området. Det betyder overvåge, ikke bare lufttemperaturen og den atmosfæriske del af klimaet, men også toppen af islaget, isens temperatur og hvor meget smeltevand, der bliver eller ikke bliver til på området hvert år, fortæller seniorforsker og efterforskningsleder, William Colgan, fra GEUS til KNR.

Undersøger både luft og is

Holdet skal efter ankomst midt i juli opsætte en automatisk vejrstation, som hver dag vil sende data retur til GEUS i København.

- Stationen måler lufttemperatur, og hvor meget sollys, der kommer ind. Den måler også istemperatur hver meter ned til omkring 50 meters dybde, så vi på den måde kan se, hvad der forbliver frossent, siger William Colgan.

Overvågning af Camp Century

Seks personer skal undersøge forholdene nær Camp Century: Tre personer fra GEUS, to boreeksperter og en medarbejder fra Asiaq Greenland Survey.
 

Holdet skal være Indlandsisen fra 12. juli til 9 august.

Holdet bringer cirka fire tons udstyr med. Heraf forbliver 400 kg på området i form af overvågningsudstyr mm.


Overvågningen koster mindst 6 mio. kroner i 2017-18 og herefter mindst én mio. kr. om året.

Du kan følge dataindsamlingen på www.campcenturyclimate.dk

Kilde: GEUS

Derudover bliver der foretaget isboringer, mens en radar vil kortlægge den tidligere base og affaldsdepoterne under isen.

På den måde bliver det muligt at se isens bevægelser, og om afsmeltningen kan få miljømæssige konsekvenser for området.

- Vi forventer, at de fleste af affaldsdepoterne vil være 35 meter under isen. Men vi er ikke helt sikre. Noget affald vil det måske være dybere end det, hvis der er væske, som er blevet dumpet. Og noget er måske længere oppe, hvis det er blevet dumpet ved overfladen i 1960’erne i stedet for ned i dybet, siger Willam Colgan.

- Det er vigtigt at vide, hvor langt nede smeltevand skal komme i fremtiden, før det bliver et problem.

Data er offentlig tilgængelig

Al data bliver lagt ud på hjemmesiden www.campcenturyclimate.dk, hvor offentligheden med højest én dags forsinkelse kan følge målingerne det kommende år.

Først til august næste år kan GEUS-forskerne så gå i gang med at analysere dataene.
Herefter er det op til politikerne at beslutte, om der skal ske en miljøoprydning af Camp Century.