Camp Century Politikere var orienteret om dansk atom-tilladelse

Politikerne i Inatsisartut og Folketinget er flere gange blevet orienteret om Danmarks tilladelse til atomaffaldet på Camp Century. Alligevel reagerer flere politikere med overraskelse over tilladelsen.
Foto © : IA
24. februar 2017 16:09

En række grønlandske og danske politikere har enten sovet i timen eller fået hukommelsestab, når det gælder baggrunden for Camp Century.

Flere gange er både Inatsisartut og Folketinget nemlig blevet orienteret om tilladelsen. Det viser dokumenter, som KNR har gennemgået.

I tirsdags fortalte KNR, at danske Risø-forskere i 1960 anbefalede den danske Atomenergikommission og regeringen at lade USA opføre en atomreaktor på Camp Century. Anbefalingen rummede også, at USA måtte hælde lavradioaktivt spildevand fra reaktoren ned i Indlandsisen.

LÆS OGSÅ Danmark gav grønt lys for atomaffald i Indlandsisen

Dokumentet fra Risø er fundet af forskere på Aarhus Universitet og har ikke tidligere været kendt af offentligheden. Men det førte til, at Udenrigsministeriet i 1960 gav en officielt tilladelse til USA.

Dansk tilladelse omtalt mange steder

Tilladelsen har i de seneste dage vakt stor overraskelse og forargelse hos flere politikere. Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen, IA, udtalte onsdag til KNR, at tilladelsen 'er nye informationer for mig' og har forlangt en redegørelse om Camp Century fra de danske myndigheder.

Men så sent som 20. oktober 2016 modtog hun og hendes kolleger i Grønlandsudvalget i Folketinget dokumenter fra udenrigsministeren, hvor tilladelsen fra 1960-tilladelsen er nævnt. Det sker i et vedlagt brev, som tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard i 2014 sendte til daværende formand for naalakkersuisut, Aleqa Hammond.

LÆS OGSÅ Professor advarer imod Camp Century-oprydning

I brevet henviser Lidegaard til USA’s egen tekniske rapport om Camp Century fra 1965 og tilføjer i brevet: 'Rapporten er offentlig tilgængelig og indeholder bl.a. oplysninger om udledning af radioaktivt spildevand til den grønlandske indlandsis samt den tilladte grænse herfor i den amerikansk-danske aftale.'

Lidegaard henviser også til en rapport fra Dansk Udenrigspolitisk Institut, DUPI, fra 1997 med titlen 'Grønland under den kolde krig : dansk og amerikansk sikkerhedspolitik 1945-68.' Heri fremgår det også, at Danmark og USA indgik en aftale om reaktoren og spildevandet.

Både svaret til Aaja Chemnitz Larsen og det tidligere brev til Aleqa Hammond er tilgængelige på Grønlandsudvalgets hjemmeside.

OMTALE - DANSK ATOMAFTALE OM CAMP CENTURY

Oktober 2016: Udenrigsminister Kristian Jensens svar til Grønlandsudvalget 

 

August 2014: Udenrigsminister Martin Lidegaards brev til naalakkersuisut-formand Aleqa Hammond
 

Januar 2014: Udenrigsminister Martin Lidegaards svar til Grønlandsudvalget

 

December 2013: Udenrigsminister Holger K. Nielsens svar til Grønlandsudvalget

 

1997: Rapport fra Dansk Udenrigspolitisk Institut, DUPI: “Grønland under den kolde krig : dansk og amerikansk sikkerhedspolitik 1945-68.”

 

1980: Atuagagdliutit/Grønlandsposten 24. april 1980, nr. 17: “Vældigt landområde af indlandsisen svagt radioaktivt” + side 2 

 

Lidegaard var overrasket

Alligevel sagde Martin Lidegaard torsdag til KNR:

- Det kommer bag på mig, at det dokument findes. Det var ikke noget, jeg havde kendskab til, da jeg var minister.

Men i januar 2014 svarede Lidegaard flere gange på spørgsmål om Camp Century og danske tilladelser til dav. folketingsmedlem Doris Jacobsen (S).

Den 11. januar 2014 skriver Lidegaard bl.a.:

'Den endelige godkendelse blev efter drøftelse mellem relevante danske myndigheder afgivet den 10. januar 1960, idet der dog var opstillet en række forudsætninger for amerikansk brug af atomreaktoren.'

Ane Hansen afviser kendskab

Hos Udenrigsdirektoratet i Nuuk kender man udmærket til tilladelsen, erfarer KNR. Her anser direktoratet det for at være hele præmissen for kravet om, at Danmark skal tage ansvaret for en oprydning på Camp Century, som er blevet diskuteret løbende af Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg, USPU, de seneste mange måneder.

Alligevel fastholder formanden for USPU, Ane Hansen, IA, at hun ikke har kendt til tilladelsen fra 1960.