Kim Kielsen: Vi undersøger stadig opdeling af Qaasuitsup

Onsdag fortalte KNR, at Qaasuitsup Kommunia ikke bliver delt op foreløbig. Nu understreger Kim Kielsen, at der stadigvæk arbejdes på, at efterkomme folkeafstemningen i 2014, hvor et overvældende flertal stemte for at dele Qaasuitsup Kommunia i to.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
24. februar 2016 17:03

- Det er med i koalitionsaftalen, at det skal respekteres. Derfor går koalitionsaftalen frem til 2018, siger Kim Kielsen, formand for Naalakkersuisut, med henvisning til folkeafstemningen i 2014, hvor et stort flertal i Qaasuitsup Kommunia ønskede at dele kommunen i to.

Han understreger altså, at Naalakkersuisut fortsat undersøger muligheden for at dele kommunen, men han kan ikke umiddelbart sige noget om, hvornår Naalakkersuisut vil komme med et konkret beslutningsforslag.

- Vi har forskellige ting, der skal undersøges, og vi arbejder for at gøre vores mål til virkelighed. Men selvfølgelig skal undersøgelserne laves hurtigt, siger Kim Kielsen.

Mandag meddelte det såkaldte politiske koordinationsudvalg bestående af Naalakkersuisut, KANUKOKA og de fire borgmestre, at man "besluttede at fastholde de foreslåede mål, principper og grundforudsætninger i strukturudvalgets betænkning," hed det i en pressemeddelelse.

Læs også Siumut i Qaasuitsup vil fortsat kæmpe for kommunedeling

Betænkningen ligger til grund for den nuværende kommuneopdeling, og her fremgår det, at strukturudvalget anbefaler fire ligeværdige kommuner.

Kim Kielsen erkender dog også, at det bliver svært at fastholde principperne betænkningen, hvis der skal etableres en kommune i nord bestående af Upernavik, Uummannaq og Qaanaaq, som der står i koalitionsaftalen.

- Hvis opgaver skal overdrages til kommunerne, hvis de skal kunne bære det, og hvis de skal kunne servicere befolkningen på bedste vis, så skal der være 8000 indbyggere i en kommune. Hvis Qaasuitsup Kommunia skal deles, så skal de forskellige ting undersøges. Hvor skal kommunen deles, og hvor mange skal den deles i, siger altså fra Kim Kielsen, formand for Naalakkersuisut.

Læs også Qaasuitsup Kommunia bliver ikke delt op

Qaasuitsup Kommunias borgmester, Ole Dorph, og KANUKOKA udtaler ligeledes i dag i to pressemeddelelser, at der stadigvæk arbejdes på at efterkomme resultatet af folkeafstemningen.

- Det er vigtigt at understrege over for befolkningen, at den afdækningsproces, der er sat i gang efter folkeafstemningen, ikke er stoppet, skriver formand for KANUKOKA Palle Jerimiassen i en pressemeddelelse.