Bygd jubler over miljøerklæring

Ikkatteq, som blev bygget som en lufthavn i 1940’erne, har en høj prioritet på oprydningslisten. Og det glæder de lokale borgere.
Foto © : Ken Bower
16. juni 2017 12:07

Beboere i nærheden af gamle forladte militærbaser er henrykte over udsigten til at der bliver ryddet op, som følge af hensigtserklæringen mellem Danmark og Grønland, der blev underskrevet onsdag.

Tønder og rustent jern

Ikkatteq, som ligger mellem Kuummiut og Sermiligaaq, blev bygget som en lufthavn i 1940’erne, og stedet har ifølge formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, en høj prioritet på oprydningslisten.

Amerikanerne har nemlig efterladt en masse affald.

- Der er mange tønder som forurener. Især jern og der er også gamle huse og bilvrag som desværre forurener den smukke natur, siger Peter Nathanielsen, bygdeformand i Kuummiut og Sermiligaaq. 

Der er mange tønder og gammelt rustent jern at se overalt i Ikkatteq. Mange sejler forbi Ikkatteq, og om sommeren bliver omegnen brugt til ørredfangst. Derfor er beboerne i disse områder glade for den nye aftale med Danmark.

Håber på at gense den smukke natur

- Vi kan kun håbe, at naturen bliver lige så smuk som før, når al oprydningen er færdig, siger Peter Nathanielsen.

Ifølge hensigtserklæringen, som formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen underskrev onsdag, skal der ryddes op i de lukkede amerikanske militærbaser. 

Det er endnu ikke besluttet præcis, hvilke steder, der er omfattet af erklæringen, men det fremgår af det første afsnit, at erklæringen gælder steder, der ikke længere er i brug eller er omfattet af tidligere aftaler.

Eksempelvis blev Kangerlussuaq overdraget til Grønland og Danmark via en aftale mellem parterne, og den er derfor ikke omfattet af hensigtserklæringen.