Organisationer: 150 millioner kroner er småpenge

150 millioner vil ikke række langt, hvis der for alvor skal ryddes op i de amerikanske militære efterladenskaber, mener miljøorganisationer.
Ikkatseq i Østgrønland nævnes af Kim Kielsen som et af de steder der vil blive prioriteret i forbindelse med en eventuel oprydning. Foto © : Ken Bower
16. juni 2017 06:31

Det er positivt, at Danmark tager ansvar for oprydningen efter amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland, lyder det fra både Verdensnaturfonden og miljøforeningen Avataq.

Begge miljøorganisationer vurderer dog, at oprydningen vil blive langt dyrere end de 150 millioner, der umiddelbart er foreslået.

- Det her bliver et langt sejt træk i mange år. De 150 millioner vil slet ikke slå til, siger Kaare Winther Hansen.

Som eksempel fremhæver Kaare Winther Hansen forsøget på at rydde op ved Dundas ved Pituffik.

Dundas et skrækeksempel på fejlvurdering

- Man lavede en meget overfladisk oprydning. Jeg håber, det her bliver mere gennemgribende, og at man går hele vejen - for det bliver et langt sejt træk, siger Kaare Winther Hansen.

I tilfældet med oprydningen af amerikanske lossepladser ved Dundas var mængden af giftigt jordaffald vurderet til 50 tons, men det viste sig at være 3.500 tons, da arbejdet først gik i gang.

LÆS OGSÅ Tvivler på om 150 millioner er nok

I stedet for at fjerne affaldet, blev det gravet ned på stedet.

Formand for miljøforeningen Avataq, Mikkel Myrup, kalder hensigtserklæringen for et skridt i den rigtige retning, og han er enig med Kaare Winther Hansen i, at 150 millioner formentlig ikke er nok:

- Én ting er hvad man anslår, der er af opgaver. En anden ting er hvad man finder ud af når man kommer ud og graver huller i jorden og ser hvad der ligger derude af forskellige typer forurening, siger Mikkel Myrup, formand for Avataq.

WWF: Vigtigt at prioritere indsatsen

Hvis hensigtserklæringen får opbakning i Folketinget, går der et oprydningsarbejde i gang på de forladte amerikanske militærinstallationer, som ikke er omfattet af andre aftaler.

- Ikkatseq og Marraq er steder, som vi vil koncentrere os om, fortalte Kim Kielsen onsdag.

LÆS OGSÅ Kielsen glæder sig over at Danmark tager ansvar

Kaare Winther Hansen fra Verdensnaturfonden mener, at nogle steder haster mere end andre og derfor bør man prioritere:

- Dem som potentielt skader dyr og mennesker og som på nuværende tidspunkt giver en stor miljøbelastning. Så lad os tage dem først, og så kan vi tage de kosmetiske til allersidst, siger Kaare Winther Hansen.

LÆS OGSÅ Danmark klar med 150 millioner til at rydde op efter USA