Ny politik på vej til fangererhvervet

apriilip 25-at 2005 16:58

En styregruppe i Hjemmestyret skal formulere en ny politik indenfor fangerområdet. Den skulle gerne ligge klar i begyndelsen af 2006. Det sker på baggrund af en foruroligende analyse af fangererhvervet, der blev fremlagt i dag.

Det er nemlig ikke nemt at være fanger i Grønland i disse år. Det unge forsvinder fra erhvervet, og hvis tendensen fortsætter, så er ingen der beskæftiger sig med fangererhvervet i 2030.

Nu bliver analysens resultater samlet sammen af de forskellige direktorater, der har at gøre med fangererhvervet. Det hele skal ende med en ny strukturpolitik for fangerne og fangererhvervet.

Og selv om analysens resultater ikke er endevendt endnu, kan landsstyremedlemmet for fangererhverv Rasmus Frederiksen i hvert fald godt konkludere en ting allerede: Der skal være flere yngre fangere i fremtiden.

- Vi skal være mere åbne for de unges muligheder i fangererhvervet, ved at gøre fangererhvervet så attraktivt som muligt, siger Rasmus Frederiksen.

Landsstyremedlemmet understreger dog, at det kommer til at knibe de næste to-tre år med at nå analysens anbefaling - nemlig at 100 unge mennesker om året skal opnå erhvervsbevis som fangere.

Lektor Rasmus Ole Rasmussen fra Roskilde universitetscenter, som har forfattet rapporten, mener også, at det er alarmerende at flere og flere unge ikke længere beskæftiger sig som fangere.

- Det analysen viser, er jo at erhvervet yder betragtelige til den grønlandske samfundsøkonomi. Og forsvinder erhvervet, forsvinder også en vigtig del af kød forsyningen, og så står man pludselig i en situation hvor man må erstatte hjemmeproducerede produkter med importerede produkter, siger Rasmus Ole Rasmussen.

Han mener at de mange love og bekendtgørelser om fangererhvervet i hjemmestyret gør det svært at holde indtjening som fanger.