VIDEO WWF vil gøre sommerhavis til verdensarv

WWF vil have havet ud for Grønlands og Canadas nordlige kyster optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Det skal beskytte områdets natur og miljø.
Screendump fra WWF-video
Skrevet af Ivik Kristiansen
09. marts 2018 14:04

Det fortæller verdensnaturfonden i en ny video, der er blevet produceret i forbindelse med den nye kampagne.

- I Grønland har mennesker og dyr levet sammen ved isen i tusinder af år. Isen og dyrene bor i vores hjerter, siger Julie Berthelsen i videoen, som du kan se i bunden af artiklen.

Ifølge verdensnaturfonden, vil den sidste sommerhavsis findes området nord for Grønland og Canada, når sommerhavsisen er forsvundet alle andre steder i Arktis omkring år 2040.

Derfor har fonden lavet forarbejdet og et forslag til at få området, som de kalder Last Ice Area, optaget på UNESCOs verdensarvsliste, og samler nu underskrifter for at få Naalakkersuisut til at bringe forslaget videre.

Ifølge WWF skrumper den arktiske sommerhavis med 13 procent hvert årti på grund af klimaforandringer.

- Det Arktis, vi kender, er under dramatisk forandring, og det har store konsekvenser for dyrelivet. For taber vi havisen, taber vi de økosystemer, der er knyttet til isen og iskanten, skriver WWF om baggrunden for den nye kampagne.

Håbet er, at kampagnen vil skabe globalt fokus på at bevare den sidste rest af sommerhavis, der vil være tilbage i 2040.

- Hvis den sidste sommerhavis bliver verdensarv er det ikke bare os, men hele verden, der forpligter sig til at passe på den, lyder det fra Julie Berthelsen og WWF.

Se hele videoen fra WWF her:

Gør LAST ICE AREA til verdensarv