WWF: Skyd flere rensdyr

Den overraskende melding kommer fra WWF Verdensnaturfonden efter et udspil fra Naalakkersuisut, som vil begrænse fritidsjægernes muligheder.
Foto © : KNR/Sigvard Thoerring
Skrevet af Jaaku Lyberth
09. juni 2016 17:36

Naakkersuisuit vil indskrænke fritidsjægernes muligheder for, hvor de kan gå på jagt og samtidigt lave kvoter på fem dyr i Nuuk-området. Her bliver argumenteret med, at det er mest bæredygtigt, da bestanden er for nedadgående.

Der er dog ikke blevet talt rensdyr i området siden 2012, og derfor ved man ikke nok om rensdyrbestanden til at lave nye regler, siger Verdensnaturfonden Grønland.

Faktisk frygter WWF, at de nye regler decideret kan skade bestanden.

-  Vi er alle enige om, at hvis man ikke ved, hvor mange rensdyr der er, så må man ikke gå ind og begrænse jagttrykket. Så sætter man simpelthen hele bestanden i fare, siger Kaare Winther, WWF-repræsentant i Grønland, til KNR.

Læs også Kritik af tildeling af rensdyrkvoter

Selvom det måske synes lidt bagvendt, kan for mange rensdyr give langt større og længerevarende udfordringer for bestanden.

-  Det hænger sammen, at hvis rensdyrene græsser vegetationen ned, fordi der er for mange rensdyr i et område, så bringer man hele bestanden i fare.

Erhvervsfangernes organisation KNAPK glæder sig til gengæld over forslaget. Ikke fordi de deler Naalakkersuisuts bekymringer, men fordi de oplever, at fritidsfangere sælger deres dyr og derfor er i direkte konkurrence med deres medlemmer.

Læs også KNAPK: God mening og begrænse rensdyrkvoter

WWF har dog ikke økonomiske interesser på spil i sagen her og foreslår, at man går den stik modsatte vej og forhøjer kvoter og forlænger jagtiden i Nuuk-området. 

- Hvis man skulle gøre noget, så skulle man forlænge fangstperioden, og man skulle i hvert fald ikke gå ind og begrænse jagten hverken for fritidsfangere eller erhvervsfangere, fordi det giver en mulighed for, at der kommer for mange rensdyr i et område.

Uden målinger er det svært at vurdere antallet, men Kaare Winther Hansen får et klart svar, når han taler med fritids- og erhvervsfangere.

- De er enige om, at der ikke blevet færre dyr. Det er rigtigt, at vi ved ikke helt, hvor mange der er, når de ikke er blevet talt siden 2012.

Læs også Ung kvinde smittet med klam rensdyrparasit