WWF: Skyd flere rensdyr
Naakkersuisuit vil indskrænke fritidsjægernes muligheder for, hvor de kan gå på jagt og samtidigt lave kvoter på fem dyr i Nuuk-området. Her bliver argumenteret med, at det er mest bæredygtigt, da bestanden er for nedadgående.
Der er dog ikke blevet talt rensdyr i området siden 2012, og derfor ved man ikke nok om rensdyrbestanden til at lave nye regler, siger Verdensnaturfonden Grønland.
Faktisk frygter WWF, at de nye regler decideret kan skade bestanden.
- Vi er alle enige om, at hvis man ikke ved, hvor mange rensdyr der er, så må man ikke gå ind og begrænse jagttrykket. Så sætter man simpelthen hele bestanden i fare, siger Kaare Winther, WWF-repræsentant i Grønland, til KNR.
Læs også Kritik af tildeling af rensdyrkvoter
Selvom det måske synes lidt bagvendt, kan for mange rensdyr give langt større og længerevarende udfordringer for bestanden.
- Det hænger sammen, at hvis rensdyrene græsser vegetationen ned, fordi der er for mange rensdyr i et område, så bringer man hele bestanden i fare.
Erhvervsfangernes organisation KNAPK glæder sig til gengæld over forslaget. Ikke fordi de deler Naalakkersuisuts bekymringer, men fordi de oplever, at fritidsfangere sælger deres dyr og derfor er i direkte konkurrence med deres medlemmer.
Læs også KNAPK: God mening og begrænse rensdyrkvoter
WWF har dog ikke økonomiske interesser på spil i sagen her og foreslår, at man går den stik modsatte vej og forhøjer kvoter og forlænger jagtiden i Nuuk-området.
- Hvis man skulle gøre noget, så skulle man forlænge fangstperioden, og man skulle i hvert fald ikke gå ind og begrænse jagten hverken for fritidsfangere eller erhvervsfangere, fordi det giver en mulighed for, at der kommer for mange rensdyr i et område.
Uden målinger er det svært at vurdere antallet, men Kaare Winther Hansen får et klart svar, når han taler med fritids- og erhvervsfangere.
- De er enige om, at der ikke blevet færre dyr. Det er rigtigt, at vi ved ikke helt, hvor mange der er, når de ikke er blevet talt siden 2012.