Kritik af tildeling af rensdyrkvoter

Fritidsjægerne i Nuuk området må fra i år kun fange fem rensdyr, og samtidigt bliver fritidsjægerne tvunget til vælge om de vil gå på jagt nord eller syd for Nuuk Fjorden.
Nye regler møder kritik fra Kommuneqarfik Sermersooq, som mener at det er uacceptabelt, at ændringerne sker uden foregående borgerinddragelse
Skrevet af Jaaku Lyberth
08. juni 2016 18:34

Det foreslår Departmentet for  fiskeri fangst og landbrug, der netop har  udsendt en høring om

fangstperioder og kvoter for muskusokser og rensdyr for i år og næste år.

Som noget nyt foreslår departmentet, at fritidsfangerne i Nuukområdet kun må nedlægge fem rensdyr og de skal på forhånd vælge om de vil have licens til det område, der ligger nord for hovedstaden eller syd for.

Læs også husk-fritidsjagtbevis-skal-v%C3%A6re-betalt-inden-1-maj

Ifølge departementet har Naalakkersuisut valgte denne løsning, da de antager, at bestandene falder. Der har dog ikke været tællinger i adskillige år og rensdyrbestandens størrelse er derfor omgærdet af en vis usikkerhed.

De nye regler møder kritik fra Kommuneqarfik Sermersooq, som mener at det er uacceptabelt, at ændringerne sker uden foregående borgerinddragelse.

Læs også ia-private-akt%C3%B8rer-kan-drive-br%C3%A6ttet

Det skriver formanden for Udvalg for Velfærd, Arbejdsmarked og Erhverv, Malene Lynge, Inuit Ataqatigiit.

- Rensdyrjagt er en væsentlig del af den grønlandske kultur og tradition, og det er noget, der knytter os sammen på tværs af de almindelige skel i samfundet, siger Malene Lynge.

Departmentet for fiskeri fangst og landbrug oplyser, at der sidst har været tællinger af rensdyr og muskusokser 2010 og derfor foreslår de ændrede kvoter ud fra forsigtighedsprincippet.