IA: Private aktører kan drive brættet

Selv om kommunerne har pligt til at sørge for at der er brætter, hvor fiskere og fangere kan sælge deres fisk og kød til forbrugerne, så det ikke skrevet at kommunerne også skal stå for driften af brætterne.
Foto © : KNR
20. marts 2016 15:43
Versionist Mads Lynge

Alene brættet i midtbyen i Nuuk har kostet Kommuneqarfik Sermersooq omkring tre millioner kroner om året, lige siden kalaaliaraq åbnede i 2010.

 

Brættet skal udliciteres

Derfor slår formand for kommunens udvalg for Anlæg og Miljø, Mille Søvndahl Pedersen nu på tromme for at udlicitere brætfunktionen til fangerorganisationer og private:

- Det synes jeg er en god ide, hvis der er nogle opgaver, som man kan udlicitere og lægge ud til andre, siger Mille Søvndahl Pedersen fra IA.

Udvalgsformanden ser gerne at for eksempel den  lokale fisker- og fangerorganisation og andre private byder ind på driften:

- Det kan være, at de er meget bedre til at drive brættet end kommunen er, siger hun.

 

Brættet til salg

Kommunen har besluttet at sælge det fejlslagne kalaaliaraq i midtbyen og flytte brætfunktionen tilbage til brættet i kolonihavnen med særlig eet formål:

- At kommunen forhåbentlig vil komme af med den driftudgift, siger Mille Søvndahl Pedersen.

Kommunen er allerede i dialog med andre aktører om driften af brættet, fortæller driftchef i kommunens Tekniske Forvaltning, Frank Rasmussen.

- Det kunne være fangerorgansiationen, som kunne have en interesse i det. Det kunne også være aktører, som arbejder med internetsalg. Der er jo rigtig mange andre og nyere forretningsmodeller i dag, og det kunne sagtens være internetsalg, man også koblede på brættet, siger driftchef i kommunen, Frank Rasmussen, som ikke vil nævne nogle navne på de interesserede.

 

Hygiejne og varer på hylderne

Til gengæld skal en udlicitering af brættet til private opfylde mindst to krav, siger Mille Søvndahl Pedersen:  

- Allerførst så er det hygiejnen. Det er det højeste krav.

Og så skal der være varer på hylderne:

- Nu kommer stenbidersæsonen lige om lidt. Så er der torsk,.Og så er der rensdyr. Og vi skal sikre, at der er et varieret udbud af varer, siger formand for Udvalg for Anlæg og Miljø, Mille Søvndahl Pedersen.

Private aktører har ikke kun vist interesse for at drive kallaliaraq i kolonihavnen, men og så for at overtage kommunens nye kalaaliaraq i midtbyen for eventuelt at indrette restaurant.