Wammen: Overvågningen af Grønland skal styrkes

Grønlands territorium skal være mulig at overvåge med moderne udstyr, som for eksempel droner. Det mener den danske forsvarsminister.
24. februar 2015 10:48

Udtalelsen kommer forud for en rapport, som til foråret skal komme med forslag til, hvordan forsvaret af Grønland og Arktis kan blive styrket.

- Ja, vi har jo vores skibe, der sejler langs kysterne, vi har vores fly, vi har også Sirius-patruljen. Men selv med de kapaciteter til rådighed, er det meget, meget svært at have overblikket over, hvad sker der på så enormt et areal som det grønlandske.

LÆS OGSÅ Rapport anbefaler flere droner og satellitter i Arktis

Ligesom de fleste besøgende i Det Grønlandske Hus i Aarhus kender den danske forsvarsminister Nicolai Wammen de grønlandske størrelsesforhold. Og han er klar over, at der skal mere til, hvis myndighederne skal have kunne holde øje med samtlige kvadratkilometer i kongeriget.

Til april bliver en dansk-grønlandsk rapport fremlagt med forslag til, hvordan Forsvaret i Arktis bør indrettes. Men allerede nu lover ministeren at styrke overvågningen af området.

- En af de ting, vi kigger på netop nu er, hvordan vi kan få et bedre overblik over, hvad der sker. For eksempel hvis uheldet er ude med et skib og også hvordan vi får et bedre indblik i, hvad der sker i de dele af Grønland, hvor det i dag er svært at følge med.  

Og det kan ske ved hjælp af moderne overvågningsudstyr fra luften, mener ministeren.

Satellit-overvågning også en mulighed

- Derfor kigger vi på bl.a. satelitter, men det kan også være droner, som kunne være effektive redskaber til at kunne hjælpe mennesker i nød i forhold til, at det er så enorme arealer, vi skal prøve at dække.

Det er uvist, om Danmark selv vil sende satelitter i kredsløb eller koble sig på andre landes satelitter.

Hvorvidt satelit-overvågning kan være med til at styrke blikket på ulovlige overflyvninger af Grønland, tør ministeren heller ikke sige endnu.

LÆS OGSÅ Droner er for dyre

- Vi vil i hvert fald få et bedre overblik over, hvad der sker i Grønland med satellit-overvågning. I hvilket omfang det vil kunne dække op for overflyvninger, er nok for tidligt at sige.

Det er i forbindelse med et nyt Forsvarsforlig, som skal genforhandles i 2017, at Folketinget skal blive enige om Forsvarets indsats i Grønland, sider den danske forsvarsminister Nicolai Wammen.