Vulkan går i udbrud på Reykjanes-halvø i Island

Et vulkanudbrud er torsdag aften begyndt på Reykjanes-halvøen. Det er sjette udbrud i området siden december.
Udbruddet begyndte på Reykjanes-halvøen nær Sundhnúk nord for byen Grindavík klokken 21.26 lokal tid. Det begyndte, cirka en time efter at der havde været et jordskælv i området. Foto © : Civil Protection Of Iceland/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
23. august 2024 09:38

En vulkan på Reykjanes-halvøen i Island er torsdag aften gået i udbrud.

Det skriver Reuters.

Det er sjette vulkanudbrud i området siden december sidste år.

Ifølge det islandske medie RUV bekræfter Islands Meteorologiske Kontor, at et vulkanudbrud finder sted.

Udbruddet begyndte på Reykjanes-halvøen nær Sundhnúk nord for byen Grindavík klokken 21.26 lokal tid. Det begyndte, cirka en time efter at der havde været et jordskælv i området.

Grindavík er hjemsted for lige knap 4000 mennesker, men har stort set været forladt siden slutningen af sidste år, hvor indbyggerne første gang blev beordret til at lade sig evakuere.

Byen ligger cirka 40 kilometer sydvest for Reykjavík.

Et ukendt antal mennesker opholdt sig alligevel i området, da myndighederne kort efter klokken 21 udsendte et varsel om udbruddet.

Úlfar Lúðvíksson, der er politichef i Suðurnes, siger til RUV, at evakueringen af Grindavík går godt. Han fortæller, at der var indbyggere i 22 eller 23 huse, da varslet blev udsendt.

Civilforsvarets indsats handler i øjeblikket primært om at beskytte Grindavík og det geotermiske kraftværk i Svartsengi. Det er endnu ikke klart, hvor lavaen flyder hen, lyder det fra Civilforsvaret.

Umiddelbart efter udbruddet begyndte, lukkede myndighederne hovedvejen Reykjanesbraut. Den blev dog hurtigt genåbnet.

Folk i området er blevet bedt om ikke at nærme sig stedet for udbruddet eller holde ind på hovedvejen for at se nærmere på magma og røg.

Benedikt Ófeigsson fra Islands Meteorologiske Kontor siger til RUV, at sprækken, hvorfra der strømmer magma, er omkring 1,5 kilometer lang, og at sprækken sent torsdag aften fortsat udvider sig mod nord.

Magmastrømmen nærmer sig ifølge Ófeigsson hastigt kraftværket i Svartsengi.

Ifølge geologer bevægede strømmen af magma sig mellem klokken 21.30 til 21.50 med en hastighed på seks kilometer i timen.