Folk i Sisimiut: Voldsudøvere skal ikke styre byen

Fredag gik 100 mennesker i Sisimiut på gaden for at gøre det klart, at de er modstandere af de voldsepisoder, som har præget byen i en årrække. Borgmester Malik Berthelsen kræver også handling fra politiet.
For Margrethe Kruse Jensen er det vigtigt, at voldsudøverne ikke kommer til at styre byen og de unge. Foto © : KNR / Brian Mølgaard
13. november 2024 12:55

Borgerne i Sisimiut er oprørte over, at en 16-årig GUX-studerende blev udsat for grov vold i sidste uge, som bare er én sag i en længere række af voldsepisoder, der har ramt byen. Derfor gik over 100 borgere i optog fredag eftermiddag.

Det er Lene Reimers og Navaranaaq O. Larsen, som har taget initiativ til optoget.

- Vi accepterer ikke volden. Vi ønsker, at Sisimiut er en god by at komme til og er en god by at studere i, siger Navaranaaq O. Larsen.

- Og vi ved, at det er manges ønske, at volden stoppes, uddyber Lena Reimer.

Navaranaaq O. Larsen er medarrangør til optoget. Hun accepterer ikke volden i Sisimiut. Foto © : KNR / Brian Mølgaard

Det var da også tydeligt at mærke på de andre fremmødte, at sagen med den 16-årige dreng har påvirket mange i byen.

- Det er meget skuffende, at en så ung studerende udsættes for grov vold, det vil han bære resten af sit liv, det vil han blive mindet om ved sine ar, siger Margrethe Kruse Jensen.

Den 16-årige dreng blev efter overfaldet fløjet til Rigshospitalet i Danmark på grund af hans svære kvæstelser. En 27-årig mand er sigtet for voldsepisoden. 

Sisimiut skal ikke kendes for volden

Deltagerne i optoget ønsker også at vise en modsætning til debatten på de sociale medier om, at borgerne i Sisimiut er voldelige.

- Det er ikke os alle i Sisimiut, der er sådan. Vi har en dejlig by, som er betryggende, og det ved vi, siger Sika Olsen.

Og at byen er et trygt sted at bo, er en holdning, som Heidi Ramsøe deler. Hun er også troppet op til optoget.

- Jeg har boet i Sisimiut i flere år, hvor jeg har været tryg, og da jeg ikke kan acceptere det, der er sket de seneste år, så ønsker jeg selvfølgelig at deltage i sådan et arrangement, siger hun.

Folk i Sisimiut vil gerne ændre billedet på byen. Foto © : KNR / Brian Mølgaard

Derfor er det også vigtigt for borgerne i Sisimiut at sige fra og gøre det klart, at deres by ikke skal defineres af volden, mener Margrethe Kruse Jensen.

- Et fåtal personer, som udøver volden, skal ikke styre byen, de skal ikke styre de unge, siger hun.

Borgmester: Vi skændes skam ikke med politiet

I fredag stod borgmester Malik Berthelsen (S) bag en kras kritik: I et åbent brev efterlyste han politi på gaden i Sisimiut om natten. Det gjorde han, fordi folk i byen ifølge ham har været utrygge ”i længere tid som følge af voldsepisoder udøvet i en årrække”.

- Borgerne i Sisimiut er trætte af at føle sig utrygge ved tilbagevendende hændelser. Derfor kræver vi, at der ihærdigt og snarest arbejdes på at gøre politiet mere synlige i bybilledet om natten, lød det i Malik Berthelsens åbne brev.

Det er ikke første gang, at der råbes op fra Qeqqata Kommunia om, at der må gøres noget for at forebygge vold. Det samme budskab lød fra borgmesteren i 2022.

Men nu trækker Qeqqata Kommunias borgmester lidt tilbage. Det gør han i et interview med KNR mandag formiddag.

- Jeg synes, man skal passe på med ikke at få os - kommunen og politiet - til at lyde som om vi skændes. Og jeg skal understrege, at jeg ikke lægger skylden for volden på politiet, siger han.

Borgmester Malik Berthelsen deltog selv ved optoget fredag. Han ønsker, at politiet bliver mere synlige i bybilledet, men understreger også, at Qeqqata Kommunia har et godt samarbejde med politiet i Sisimiut.. Foto © : KNR / Brian Mølgaard

Borgmesteren erkender også, at der hvilet et pres på ham fra folk i byen om at være handlekraftigt. Det er optoget et eksempel på.

- Der er stor og åben debat i befolkningen. Derfor mente vi, det er vigtigt at stille spørgsmålet offentligt om, hvorfor politiet ikke patruljerer i weekenderne, siger Malik Berthelsen til KNR.

- Men jeg vil understrege, at vi har et godt samarbejde med politiet i Sisimiut. Og vi ser alle på problemerne med alvor og er interesserede i, at vores by er tryg.

Politiet vil gerne samarbejde

Politistationen i Sisimiut er ikke døgnbemandet. Det er kun stationen i Nuuk, der er det. I andre byer end Nuuk rykker politiet ud fra politifolkenes private bopæle, når der sker anmeldelse til politiet. Eller når ordensmagten selv vurderer, det er nødvendigt, oplyste Bjørn Tegner Bay, der er direktøren for landets politi, til KNR i fredags. 

Han var hurtig til at svare på kritikken, da borgmesteren havde trykket "send" på sit åbne brev i fredags. I et skriftligt svar til KNR sagde han: 

- Jeg deler borgmesterens bekymring over antallet af voldstilfælde – ikke kun i Sisimiut, men i hele landet.

- Både politiets ledelse i Sisimiut og jeg vil gerne indgå i endnu tættere drøftelser om, hvordan kommunen ser på, at vi i fællesskab kan bekæmpe vold og utryghed i nattelivet – herunder omfanget af politiets patruljering. Dette mener jeg dog bør håndteres direkte mellem kommunen og politiet – og ikke via pressen.

Ifølge politidirektøren er der ikke grund til, at der går betjente rundt i Sisimiuts gader om natten:

- Når man ser på antallet af anmeldelser om vold og anden kriminalitet i Sisimiut sammenholdt med antallet i Nuuk og resten af landet, så er det min opfattelse, at politiet bedst udnytter sine ressourcer, til mest mulig gavn for befolkningen, ved ikke at have en meget omkostningstung døgnbemanding af politistationen i Sisimiut.