Qulaarpaa Voldsramte kvinder giver sig selv skylden

Det kan virke som et paradoks, at kvinden giver sig selv skylden for, at manden slår hende. Men der er tale om en overlevelsesstrategi og et forsøg på at forhindre at volden opstår.
Foto © : Daniela Brown / Flickr
09. maj 2016 16:02

Når et parforhold begynder at udvikle sig voldeligt, så vil kvinden i begyndelsen undskylde eller fortrænge årsagen. Det kan være, at hun siger at der var tale om et uheld eller at manden mistede kontrollen, fordi han var fuld.  Hun vil også ofte undskylde det med, at han har haft en svær opvækst, ja, at det nærmest er synd for ham, at han bliver drevet til vold.

Skammen gør tavs

Men efterhånden som volden fortsætter fungerer undskyldningerne ikke længere. Volden har gentaget sig så ofte, at kvinden får stadig sværere ved at skelne mellem, hvad der er normalt og hvad der vold. Samtidig skammer hun sig over, at hun finder sig i volden. Kvinden isolerer sig fra andre mennesker. Ofte vil hun også blive mødt af en fordømmelse af, at hun bliver hos manden.

Tror på at det er hendes skyld

Den eneste hun nu har at holde sig til er voldsmanden, der mishandler hende. Hun tilpasser sig mere og mere manden. Efterhånden gør hun mandens forklaringer på, hvorfor han slår til sine egne. Hun ser sig selv med hans øjne. Og det betyder, at hun nu giver sig selv skylden for, at han udøver volden, da manden ikke selv mener, at det er hans skyld.

Efterhånden bliver følelsen af at være intet værd stadig stærkere. Manden giver hende en fornemmelse af, at hun skal være taknemmelig for, at han overhovedet orker at være samme med en som hende. Præcis dette er også årsagen til, at det er så svært for kvinden at forlade hendes voldelige partner. Det kræver stor styrke at bryde ud af sådan et forhold.

Kilde: Landsorganisationen af Kvindekriscentre

Har du oplevet partnervold og vil hjælpe os med at bryde tavsheden, så kontakt os på doj@knr.gl eller wtu@knr.gl.

Rapporter om emnet:

Naalakkersuisuts strategi og handlingsplan mod vold 2014-1017

Når vold er hverdag – en undersøgelse af mænds vold mod kvinder i nære relationer