Vivian ringede til sygehuset i Sisimiut 77 gange - uden held

Vivian Møller Johansen fik hovedpine og muskelsmerter og ville gerne have en covid-19-test. Det viste sig dog at blive en test af hendes tålmodighed.
04. august 2021 12:45

I går syntes Vivian Møller Johansen, at hun fik lidt ondt i hovedet og muskelsmerter. 

Hun bor i Sisimiut, hvor der i går blev konstateret fire nye smittede – og derfor tænkte hun straks: Kan jeg have været i kontakt med nogen, der har corona?

Hun arbejder i Kriminalforsorgen, hvor hun har en del møder med både indsatte og folk udefra – og på fredag skal hun til et bryllup og vil meget gerne være testet negativ inden da. 

Smittede fordelt på kommuner

Avannaata Kommunia: 19

Kommune Qeqertalik: 21

Qeqqata Kommunia: 4

Kommuneqarfik Sermersooq: 7

Kommune Kujalleq: 0

Så da telefontiden til Regionssygehuset i Sisimiut åbnede i dag klokken ni, begyndte hun at ringe på hovednummeret 864211 for at bestille tid til en test. Og ringe og ringe og ringe. 77 gange for at være helt nøjagtig. 

Og hver gang fik hun blot at vide, at opkaldet var mislykket. 

Ring igen klokken 13

Klokken 10.14 gik opkaldet så endelig igennem, og efter endnu mere ventetid lykkedes det at komme igennem til en medarbejder. 

- Jeg sagde, at jeg gerne ville bestille tid til en test – men så fik jeg at vide, at jeg skulle ringe igen klokken 13, siger Vivian Møller Johansen til KNR. 

- Så spurgte jeg: Hvad nu hvis telefonerne også er nede klokken 13, så jeg heller ikke kan komme igennem der? Jeg fik svaret: Jamen sådan er det.  

LÆS OGSÅ Fire nye corona-smittede i Sisimiut: Smittekilden er ukendt

I dag har hun forskanset sig på sit kontor uden fysisk kontakt til andre – og nu samler hun tålmodighed til at ringe igen klokken 13. Men hun er rasende:

Privat
Foto © : Privat
Privat

- I Nuuk er der et testcenter, der har åbent næsten hver dag, og hvor folk bare kan droppe ind. Hvorfor kan vi ikke få det i Sisimiut? Her er det fandeme en kamp overhovedet at komme igennem på en telefon. Jeg efterlyser mere struktur på testningen, siger hun.

Fire nye smittede

Sisimiut nåede at være coronafri i nogle dage, inden at rygterne om nye smittede i byen begyndte at løbe stærkt i går. De blev bekræftet sent i går aftes, da Naalakkersuisut endelig oplyste, at fire var registreret smittet. 

Tidligere på dagen meddelte sygehuset på Facebook, at det var lukket på grund af corona, og at dørene var blevet låst. Det var heller ikke muligt at besøge indlagte patienter.

Hvis man ville tilses på skadestuen, skulle man ringe på hovednummeret og lave en aftale med personalet.

Det viste sig senere på dagen, at en af de fire smittede i Sisimiut netop var en person i sundhedsvæsenet. 

 

 

I dag har Grønland rundet et skarpt hjørne i antallet af aktivt smittede: 50 er smittede lige nu, og det er det højeste antal, siden coronaen kom til landet i marts sidste år. 

I går aftes opdaterede Naalakkersuisut på Facebook med en opdatering om, at der lige nu er rigtig meget pres på sygehusets telefoner. 

”For de mange nye smittetilfælde betyder, at myndighederne nu er i fuld gang med at smitteopspore flere steder i landet. Det har medført et øget pres på testkapaciteten i de berørte byer og bygder. 

Da mange lige nu ringer til sundhedsvæsenet for at høre, om de kan blive testet for Covid-19, kan det være svært for akut syge patienter at komme i kontakt med sundhedsvæsenet. 

Derfor bliver det nu indskærpet, at borgere med symptomer skal lade sig teste. Folk, som er nære kontakter til én af de smittede, og som derfor skal testes, vil blive kontaktet af myndighederne," lød det.

Det ændrer dog ikke på Vivian Møller Johansens humør: 

- Selvfølgelig gør det mig bekymret, når jeg ikke kan komme igennem til sygehuset. Det nytter jo ikke noget. Det her kan jo betyde liv, det her, siger hun. 

KNR har forsøgt at få en forklaring fra Regionssygehuset i Sisimiut. De har dog ikke taget telefonen.