Vivian Motzfeldt vil være formand for Siumut

Endnu en kandidat melder sig i kampen om formandsposten i Siumut. Dermed er feltet oppe på tre.
Den nuværende formand for Inatsisartut Vivian Motzfeldt meddeler, at hun også vil være formand for partiet.
24. januar 2020 09:26

Til sommer holder Siumut landsmøde, og partirødderne får nu en kandidat mere at vælge imellem, når en ny formand skal findes.

Den nuværende formand for Inatsisartut Vivian Motzfeldt meddeler, at hun også vil være formand for partiet.

Dermed feltet af kandidater oppe på mindst to - Erik Jensen og Vivian Motzfeldt.

LÆS OGSÅ Kruse: Kielsen stiller op som formand for Siumut

Desuden er forlyder det, at Kim Kielsen også vil at genopstille. Det fortalte næstformand Karl Kristian Kruse i sidste uge til KNR´s radioprogram "Inuiaat Tillernerat".

Kim Kielsen har ellers tidligere har meldt ud, at han ikke vil stille op, efter at han havde fået hård kritik fra egne række.

Arbejdspladser og uddannelser

Vivian Motzfeldt stiller op med fem hovedemner, som hun vil arbejde for:

Som det første skriver hun i en meddelelse, at fordi vi ikke er mange, har vi ikke råd til at være splittet. Både i Inatsisartut, internt i partiet, og mennesker i forskellige dele af landet må stå sammen, skriver hun.

- Hvis vi tager selvstændighedsarbejdet alvorligt, må vi vinde sammen, og vi må arbejde sammen. Et splittet samfund kan ikke blive selvstændigt, et splittet samfund er altid nemmere at vinde over, skriver Vivian Motzfeldt.

LÆS OGSÅ Erik Jensen er færdig som naalakkersuisoq

Hun vil også have større fokus på mere udvikling langs kysten. Vi skal stadig støtte den gode udvikling i Nuuk, men der er andre byer, der også har behov for udvikling.

- Derfor er der brug for, at offentlige arbejdspladser bliver fordelt ud på kysten, og der skal komme resultater og ikke kun ord, skriver Vivian Motzfeldt.

Derudover mener hun, at kommunestrukturen bør evalueres grundigt. Hun fremhæver delingen af Qaasuitsup Kommunia, som et initiativ, som blev bakket op af alle. Og hun mener, at man bør se på Kommuneqarfik Sermersooq med samme briller.

- Jeg har tillid til, at befolkningen i Tasiilaq og omegn er klar til at påtage sig mere ansvar overfor deres eget liv, lyder det fra Vivian Motzfeldt.

Andre skal ikke tage vores plads

Hun vil også styrke uddannelser, der skal forbedre udnyttelsen af levende ressourcer. Og så skal "modparter" se sig selv som lige.

- Det er ikke sådan, at fordi vores land tidligere ikke havde styrke til at fiske alle fiskekvoterne op, så er det naturligt at tage kvoter fra os, skriver Vivian Motzfeldt.

Det vigtigste for hende er den grønlandske identitet, som skal respekteres og værdsættes. 

- Det skal sikres, at det grønlandske folk selv skal forblive dem, der har det største ansvar, og at vi ikke vågner op en dag, og vores plads i vores eget land er taget af andre, skriver Motzfeldt.

Vivian Motzfeldt kommer fra Sydgrønland, og har tidligere markeret sig som formand for Forfatningskommissionen.

Inden Motzfeldt blev formand for Inatsisartut, var hun medlem af Naalakkersuisut som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender.

Hun er 47 år.