Vittus Qujaukitsoq om pensionsklemme: Nu skal der laves en undersøgelse

Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ), erkender, at der er sket fejl i sagen om den tvungne pensionsopsparing. 
Sagen handler om 6.628 borgere, der ikke har indbetalt penge nok til den obligatoriske pensionsordning. Derfor er Skattestyrelsen gået i gang med at opkræve de manglende beløb. Arkivfoto Foto © : Ane-Marie Petersen / KNR
29. januar 2020 14:06

- Vi har sat en undersøgelse igang. 

Det siger naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq (NQ), der mandag stod skoleret i det første åbne samråd i Grønlandsk politik. 

Her stillede Finans- og Skatteudvalget spørgsmål til ham i sagen om den tvungne pensionsopsparing – i alt 41 spørgsmål skulle han svare på under samrådet.

Sagen kort:

- 6.628 borgere har ikke indbetalt penge nok til den obligatoriske pensionsordning. Derfor er Skattestyrelsen gået i gang med at opkræve de manglende beløb.

- Det betyder, at de 6.628 borgere skal betale mere via skat i år for at leve op til loven om at spare op til egen pension.

- Borgerne hæves mellem to og seks procent i skat, alt efter hvor stor en indkomst de har.

- Den tvungne pensionsopsparing trådte i kraft 1. januar 2018, og det er først i år, at Selvstyret og Skattestyrelsen får folk til at indbetale til deres pension via en højere trækprocent.

Og der er plads til forbedringer i sagen, erkendte Vittus Qujaukitsoq.

Skattestyrelsen, kommunerne, arbejdsgiverne, borgerregistrering og i finansdepartementet er alle involverede i sagen på en eller anden måde, og der er sket fejl, siger han.

- Derfor er det nødvendigt at lave en grundig undersøgelse, siger Vittus Qujaukitsoq.

6.628 har ikke betalt nok

Sagen handler om 6.628 borgere, der ikke har indbetalt penge nok til den obligatoriske pensionsordning. Derfor er Skattestyrelsen gået i gang med at opkræve de manglende beløb.

Den obligatoriske pensionsordning blev vedtaget i 2016. Men myndighederne er blevet kritiseret for at komme med manglende oplysninger. Både borgere og organisationer har været ude med riven og sagt, at der har manglet oplysningskampagner om pensionsklemmen.

LÆS OGSÅ IA: Samråd gav flere spørgsmål end svar

Flere mener ikke, at de har fået information om problemerne, før skattekortet kom dumpende ind ad brevsprækken.

- Vi må erkende, at vi ikke har været helt gode nok til at forklare, hvad loven vil bringe med sig. Derfor skal borgerne forstå, hvilke indflydelse indbetaling til pensionen kommer til at have for økonomien og lignende, siger Vittus Qujaukitsoq.

Katastrofe og skandale

Under samrådet kaldte IA og Partii Naleraq forløbet for en katastrofe og en skandale. Det syntes Vittus Qujaukitsoq lige var voldsomt nok.  

- Vi må ikke gå i panik, selvom mange borgere er blevet ramt. Men vi må lave bestemmelser ud fra det rigtige grundlag, og så må vi tænke over, hvordan vi kommer med løsninger, siger han. 

- En ting er sikkert: Forpligtigelsen til at forsørge de ældre, der i fremtiden bliver flere af, vil ikke blive mindre. Derfor forpligter dette os alle sammen, og det bliver ikke let, siger naalakkersuisoq for finanser. 

Før den nye lov blev indført, var mere end 15000 mennesker ikke omfattet af nogen form for pensionsopsparing. Nu har 9000 flere fået oprettet en opsparing, oplyser Vittus Qujaukitsoq.