FAKTATJEK Vittus har ikke knækket kurven

Vittus Qujaukitsoq påstår, at Siumut har næsten halveret arbejdsløsheden. Han sammenligner dog tal fra januar med september måned. Useriøst og misvisende lyder det fra GA.
29. oktober 2014 11:22

- Hvis vi kigger 18 måneder tilbage så var arbejdsløsheden på 5000. 18 måneder efter er vi kommet ned på 3000. Spørg mig hvad vi har gjort? sagde Vittus Qujaukitsoq under debatten i Sisimiut.

Det er dog slet ikke nødvendigt at lytte til Vittus Qujaukitsoqs forklaringer om det, der lyder som et økonomisk mirakel. Det viser tallene for de arbejdssøgende ganske tydeligt.

Æbler og pærer

Her fremgår det nemlig meget klart, at Vittus Qujaukitsoq og resten af Naalakkersuisut ikke har fået bugt med arbejdsløsheden. Til gengæld har Qujaukitsoq tilsyneladende overset, at arbejdsløsheden påvirkes af sæsonudsving.

Vi har derfor spurgt GAs direktør om fornuften ved at sammenligne tallene fra januar med dem fra september.

- Det kan man ikke. Længere er den ikke. Det er jo som at sammenligner æbler og pærer, siger Brian Buus Pedersen.

Foto © : Grønlands Statistik

Vildledning i stedet for vejledning

Han forklarer, at i en hver form for statistik, så er man jo nødt til at sæsonkorrigerer ellers får man jo ikke noget billede af hvad der er sket.

- Det er ikke en seriøs måde at bruge statistik på. Bruger man statistik på den måde, så bliver statistik jo til vildledning og ikke vejledning i forståelse af hvordan verden hænger sammen, siger Pedersen, GA.

Ifølge Grønlandsstatistik var der ganske rigtigt 4808 arbejdssøgende i januar 2013. Et år senere var tallet 4994 arbejdssøgende. Altså flere.

I september måned 2013 var antallet af arbejdssøgende 3061 mod 2943 året efter. Altså et fald på 118 arbejdssøgende.

Generelt har arbejdsløshedstallet for 2014 være højere end 2013. Dog var juli, august og september en lille smule lavere end året før.

Talte ikke mod bedrevidende

Alligevel var Vittus Qujaukitsoq meget klar i mælet under gårsdagens debat under diskussion med værten.

10.000 mennesker har i år været arbejdssøgende. Arbejdsløsheden er ikke faldet under Siumut regeringen. Tværtimod.

- Hvad siger tallene da? spurgte Qujaukitsoq.

De siger 2943 er pt. arbejdsløse. 10.000 har i år været arbejdssøgende. Så vidt jeg har fået at vide er der ikke nogen kurve der er knækket. Tværtimod er den fortsat med at stige.

- Du taler jo mod bedrevidende, lød det fra Qujaukitsoq.

Banal konstatering

Her er GAs direktør dog ikke enig med landets fungerende chef for landskassen.

- Nej det er ikke korrekt. Hvis han bruger tallene fra januar og sammenligner dem med september, så er det selvfølgelig studieværten der har ret. Længere er den ikke. Det er jo en banal konstatering. Det er misvisende, siger Brian Buus Pedersen.