Vigtige grønlandske borgere er del i kinesisk datalæk

Informationer fra en kinesisk database viser, at politikere og erhvervsfolk er blevet kortlagt med billeder, jobtitler og familierelationer.
Den kinesiske ambassade i Danmark skriver i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at virksomheden bag databasen, Zhenhua, er privatejet og fuldstændig uden forbindelser til regeringen. Ambassaden afviser påstande om, at Kina skulle forsøge at føre cyberkrig. Foto © : Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Skrevet af Jens Betak
18. september 2020 12:07

Flere end 60 grønlandske borgeres informationer er blevet kortlagt i et datalæk i en database, der er indsamlet af den kinesiske virksomhed Zhenhua.

Det drejer sig blandt andet om formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen og flere bestyrelsesmedlemmer i Air Greenland, skriver avisen Jyllands-Posten.

- Kortlægningen af politikere og deres familier handler om at finde ud af, hvad de har af interesser, og hvem man skal snakke med for at få indflydelse og eventuelt påvirke dem, siger lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen til Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Center skal beskytte Grønland mod cyberangreb

Han er ikke overrasket over, at grønlandske personer er en del af databasen på grund af Kinas tidligere fokus på lufthavnsbyggerierne her i landet.

Flere eksperter med indblik i databasen vurderer, at listen med stor sandsynlighed er blevet delt med den kinesiske regering.

Den kinesiske ambassade i Danmark skriver i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at virksomheden bag databasen, Zhenhua, er privatejet og fuldstændig uden forbindelser til regeringen. Ambassaden afviser påstande om, at Kina skulle forsøge at føre cyberkrig.