Video: Sidste dag med europæisk varme i Nordgrønland

Den nordlige del af Grønland har i de seneste dage haft usædvanligt varmt sommervejr, men i løbet af weekenden vender temperaturerne tilbage til normalen.
Skrevet af Jens Betak
02. august 2019 12:03

Shorts var pludselig en del bybilledet i Ilulissat, da varm luft fra hedebølge i Europa trak helt op til det nordlige Grønland med temperaturer op til 20 grader. Og det er markant varmere en normalt julivejr i den nordlige del af Grønland.

Men shortsene skal nok byttes ud med bukser igen, for vejret vender i løbet af weekenden tilbage til normale temperaturer.

- Det lakker mod enden. Det er stadig smukt vejr i Upernavik, og ved lufthavnen i Qaarsut er der målt 19 grader, men det vender tilbage til mere almindeligt vejr i løbet af weekenden, siger Jens Lindskjold, der er meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

LÆS OGSÅ Europæisk hedebølge: Op til 20 grader i Nordgrønland

Generelt er vejret i Uummannaq-området fredag varmt. Den varmeste gennemsnitstemperatur ventes i Ukkusissat med 17 grader, mens at det i Ilulissat bliver 16 grader.

DMI regner dog ikke med, at hedebølgen betyder nye varmerekorder i Grønland. Varmerekorden for Ilulissat ligger på 21,7 grader og 20,3 for Upernavik.

Det varme vejr, som Nordgrønland har oplevet de seneste dage, stammer fra den varme luftstrøm som i sidste uge satte varmerekorder på stribe i Europa med temperaturer på over 40 grader.