Viceborgmester om mineprojekt: Nu bliver det spændende at følge med

Viceborgmester Simon Simonsen er glad for, at mineprojekt ved Narsaq skal i høring. Han håber, at alle vil komme med deres bemærkninger til projektet.
- Selvfølgelig kan enhver folk tro, hvad de vil, det er alles ret. Jeg synes det er vigtigt, at der vil være en åben debat om emnet til høringen. Og jeg er sikker på, at politikerne på baggrund af den debat vil tage en beslutning, siger Simon Simonsen. Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Malik Brøns
18. december 2020 16:52

Naalakkersuisut har sat Greenland Minerals’ mineprojekt i Kuannersuit i offentlig høring.

Høringen starter i dag - og det betyder, at alle og enhver kan komme med deres bemærkninger eller bekymringer under høringsperioden og sende dem i en mail.

Høringsperioden varer i 12 uger. 

Fakta om Kuannersuit-projektet:

 

  • Kuannersuit ligger cirka 7,5 kilometer nord for byen Narsaq.
  • Det vil være en åben mine i 700 meters højde.
  • Greenland Minerals vil holde minen i drift i 37 år.
  • Projektet forventes at skabe 328 grønlandske arbejdspladser, når minen er i drift.
  • Området indeholder blandt andet sjældne jordarter, uran og thorium.
  • Minen vil producere 3 millioner ton malm om året.
  • På 37 år vil minen producere 111 millioner ton restaffald og 111 millioner ton gråbjerg (ubrugt klippemateriale).

Kilde: Grønlands Naturinstitut & Nationalt Center for Miljø og Energi, VSB-rapport.

Naalakkersuisut vil også holde møder for befolkningen i Sydgrønland om projektet, som indtil videre bliver godt modtaget i Kommune Kujalleq.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut sætter Kuannersuit-projekt med sjældne jordarter i høring

Viceborgmester Simon Simonsen (S) glæder sig både til at høre mere om projektet og til at finde ud af, hvad de lokale mener om det. 

- Projektet er interessant og spændende. Jeg vil gerne nævne, at vi i Siumut synes, det vigtigt, at vi er åbne for alle råstofselskaber for at give dem muligheder her i landet.

- Det er også meget vigtigt for Siumut, at arbejdet kan være i gang, uden at det forstyrrer vores land, naturen og befolkningen, siger Simon Simonsen.

Bekymring fra fåreholdere og forening

Selve projektet har i mange år været genstand for modstand fra fåreholdere og borgere i Narsaq. De er bekymrede for uran, og hvordan minedriften kan påvirke byen.

For i Kuannersuit, hvor Greenland Minerals vil udvinde sjældne jordarter, er der også konstateret fund af uranholdige jordarter.  

Fåreholderne er bekymrede for, hvad der skal ske med deres erhverv, hvis der i fremtiden skal være minedrift i nærheden af dyrene.

LÆS OGSÅ Fåreholdere og forening er bekymrede for mineprojekt i Kuannersuit

Foreningen Urani Naamik, der på dansk betyder ”nej til uran”, er også bekymret for projektet.

Forkvinde Mariane Paviasen sagde til KNR i april, at foreningen ikke er blevet informeret om, hvordan projektet kan komme til at få betydning for borgerne i Narsaqs hverdag, helbred og naturen.

Viceborgmester Simon Simonsen råder dem til at fortælle om deres bekymring i løbet af høringen.

- Selvfølgelig kan enhver folk tro, hvad de vil, det er alles ret. Jeg synes det er vigtigt, at der vil være en åben debat om emnet til høringen. Og jeg er sikker på, at politikerne på baggrund af den debat vil tage en beslutning, siger Simon Simonsen.

- Det bliver spændende at følge med.