Klimademo i Nuuk: - Vi vil sikre vores fremtid!

Brug mindre plastik og tænk på dyrene i havet, lød det fra demonstranterne i Nuuk under dagens klimademonstration.
Skrevet af Ane-Marie Petersen
15. marts 2019 16:06

Hvorfor studere til en fremtid, der måske aldrig kommer? Og hvorfor bruge kræfter på at blive uddannet, når verdens regeringer ikke lytter til uddannede, altså klimaeeksperterne?

Det mener bevægelsen af børn og unge i FridaysForFuture, der droppede matematikopgaver og undervisning i dag og i stedet demonstrerede mod menneskeskabte klimaforandringer. 

Blandt de over 2000 deltagende byer i hele verden er tre her i Grønland. I Qaqortoq gik elever fra Campus Kujalleq på gaden med bannere og skilte og bad politikerne om at gribe til handling for klimaet.

LÆS OGSÅ Elever demonstrerer for klimaet

I Sisimiut deltog elever i KTI's GUX, og i Nuuk stillede elever fra GUX sig op med bannere og slågråb foran Inatsisartut. 

- Formålet er jo at sikre vores fremtid, og det gør vi ved passe på vores jord og verden. Og vi som borgere kan også gøre en forskel, men det er primært politikerne, der skal ændre deres måde at handle på, siger talsmand for ”Fridays For Future” Sascha Blidorf.

Pas på livet i havet

Verdens forbrug af plastik fyldte meget hos deltagerne.

- Mit budskab med demonstrationen er, at vi skal formindske brugen af plastik, fordi det går ud over livet i havet. I skolen bruger vi plastikknive og -gafler, derfor vil jeg begynde, at tage mine egne med. Selvfølgelig dropper jeg også plastikposen, siger Camilla Ostermann, som er studerende I GUX Nuuk.

- Jeg synes, at det er et fedt initiativ. Der er alt for meget plastik i havet, derfor vil jeg gerne gøre en forskel ved at deltage i arrangementet, siger Mimmi Vold, der går 1.b på GUX. 

Også børn fra folkeskolen deltog i demonstrationen i Nuuk. 

- Det gør vi, fordi det er kæmpe problem lige nu med klimaet. Der er klimaforandringer, og isen bliver tyndere. Det kan ikke gå godt, hvis det bliver ved på den måde, siger Oskar Guld, der går i 9. klasse. 

Og det vækker glæde hos arrangørerne, at folkeskoleeleverne er også med i demonstrationen.

- De er børn, og de har ikke stemmeret endnu. Men så kommer de her og viser deres stemme på en anden måde, siger Sascha Blidorf.