Vidner fra Narsaq fortæller: Vi troede, at helikopteren var ved at eksplodere

En passager og et vidne til det voldsomme skyderi i Narsaq onsdag eftermiddag fortæller nu om deres oplevelser til KNR. Et vidne forklarer, at hun kun tænkte på overlevelse.
Helikopteren, som den formodede gerningsmand skød på, har ikke fløjet siden onsdag eftermiddag. Foto © : Hans-Peter N. Bay
24. marts 2023 07:01

Den voldsomme skudepisode i heliporten i Narsaq har sendt chokbølger gennem Grønland.

To personer blev ramt af skud og tre andre personer blev ramt af splinter og glasskår fra skyderiet. Alle tilskadekomne er udenfor livsfare.

Nu fortæller to vidner om, hvad de oplevede onsdag eftermiddag, da en mand pludselig begyndte at affyre skud.

En sprække i vinduet

Solen stod lavt på en klar, blå himmel, da den røde Air Greenland helikopter landede i heliporten i Narsaq.

Turen fra Narsarsuaq havde taget et kvarters tid, da helikopteren med Ivalo Motzfeldt om bord landede på landingsbanen kort før klokken 17.

Ifølge Ivalo Motzfeldt opdagede hendes sidemand kort efter landingen, at et vindue i helikopteren var flækket. Hun tog sit kamera frem for at tage et billede af flængen, da instrumentbrættet begyndte at kaste gnister af sig.

- Jeg sad med ryggen til cockpittet, da vi landede i Narsaq, da min sidemand gjorde opmærksom på vinduet, der sprækkede. Jeg tænkte, at der nok er tekniske problemer, siden vinduet kan sprække ved landingen. Men jeg ved det ikke, forklarer hun til KNR.

Passagerer troede det var en maskinfejl

Det varede ifølge hende ikke længe før, panikken spredte sig i helikopteren:

- Så tænkte jeg, at nu skal helikopteren sprænge, og mens jeg tog sikkerhedsselen af, begyndte jeg at råbe: ’Vi skal ud, helikopteren er ved at sprænge’, siger hun.

Ivalo Motzfeldt fortæller, hvordan piloten spurgte om, hvad der skete, og at passagererne herefter steg af og satte i løb.

- Først omkring to til tre sekunder efter, at vi begyndte at løbe, var der en, der råbte, at der var en mand, der bar på et skydevåben. Det var først der, vi indså, hvad der foregik.

Ivalo Motzfeldt forklarer til KNR, at hun og de andre passagerer gjorde alt for at redde deres liv:

- En ambulancekører, der havde gemt sig bag heliporten, råbte og bad mig komme. Men samme øjeblik kom min veninde kørende i egen bil for at hente mig, og jeg tog en beslutning; Nu vil jeg spæne til hendes bil. Og pludselig kom tre af dem, som vi ankom sammen med, til syne, og de spænede med hen til bilen. Vi sprang ind i bilen og råbte, at nu skal vi ind mod byen, der er skyderi, siger hun og fortsætter:

- Jeg flygtede med alle kræfterne for at redde mit liv. Først hen på aftenen tænkte jeg på, at slet ikke havde overvejet at hjælpe de svageste. Jeg tænkte kun på overlevelse.

Grønlands Politi har ikke bekræftet Ivalo Motzfeldts udlægning af hændelserne.

Børn, der hoppede på trampolin ved siden af heliporten, blev kort efter hændelsen gennet væk fra omådet, siger Sara Olsen Nielsen. Foto © : Hans-Peter N. Bay

Han lagde sig på ladet af en lastbil

Klokken 16:50 modtog Grønlands Politi anmeldelsen. Allerede en halv time senere var en 20-årig mand blevet anholdt.

Også et andet vidne, lærerinden Sara Olsen Nielsen, observerede de voldsomme hændelser ved Narsaq heliport.

Hun var dog ikke passager, men befandt sig onsdag eftermiddag i et af husene lige ved siden af heliporten. Sara Olsen Nielsens mand var dog ombord på helikopteren.

- Jeg kunne ikke komme i kontakt med min mand, og der var ikke noget, jeg kunne gøre. Men blandt de mennesker, der løb fra heliporten, faldt én omkuld. Det viste sig at være min mand, der løb som den sidste og faldt.

Sara Olsen Nielsen kunne grundet distancen ikke se sin mand, men forsøgte i stedet at komme i kontakt med ham på telefonen:

- Jeg prøvede mange gange på at ringe til ham, uden at han svarede. Men endelig ringede han selv. Han fortalte, at han havde lagt sig på ladet af en lastbil. Han var derefter blevet kørt ind til byen, fortæller hun til KNR.

Denne udlægning af begivenhederne samt hvilket våben, den formodede gerningsmand har benyttet sig af, er heller ikke bekræftet af Grønlands Politi.

Klokken 15 torsdag begyndte fremstillingen af den 20-årige anholdte mand i Kujalleq Kredsret i Qaqortoq.