Foto: Camilla Dam/KNR

Erik Jensen om råstoffer: - Vi har endnu ikke modtaget ansøgning

Erik Jensen holder kortene tæt til kroppen i sagen om eksport af sjældne jordarter fra Kuannersuit til Kina.

Naalakkersuisoq for Råstoffer og Arbejdsmarked er ikke er umiddelbart bekymret over den nye aftale om mulig fremtidig eksport af råstoffer fra Kuannersuit til Kina. 

For hverken det kinesiske selskab Hua Sheng eller GME har sendt en ansøgning om godkendelse af eksport, ligesom at der heller ikke er givet tilladelse til, at mineprojektet overhovedet kan gå i gang.

LÆS OGSÅ Handelsaftale med Kina skal overholde internationale regler

- Arbejdet er slet ikke nået så langt. Og når vi endnu ikke har modtaget en ansøgning, er det svært at sige, hvordan det kommer til at se ud, siger Erik Jensen til KNR.

For eksempel mangles der også at få VSB- og VVM-redegørelser gjort færdige, der skal foretages høringer, og så skal hele projektet debatteres.

LÆS OGSÅ IA kritiske over for eksportaftale

Ifølge Yang Jiang, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, er samarbejdsaftalen mellem Greenland Minerals og det kinesiske selskab Hua Sheng dog en indikation på, at Kuannersuit-projektet er tæt på at blive til virkelighed.

Kina er verdens største aftager af sjældne jordarter, som især bliver brugt til produktion af mobiltelefoner, tv og tablets. Landet er desuden førende i selve teknologien i at adskille råstoffer fra hinanden.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt