Vi giver mere end resten af verden

Vi grønlændere er meget mindre egoistiske end mange andre folkeslag. Det viser et eksperiment som folkene bag Greenlandic Pespectives Survey har lavet med deltagere i hele landet.
Skrevet af Merete Lindstrøm
24. december 2018 17:19

Niveauet af viljen til at dele er usædvanlig højt i Grønland. Sådan lyder konklusionen af eksperimentet 'diktator-spillet', hvor deltagerne modtager en sum penge, som de kan vælge at dele med en anden eller beholde selv.  

- Det er helt deres eget valg. Det vi kan se er, at gennemsnittet vil give mere end halvdelen videre, siger Gustav Agneman Ph. d. studerende ved Københavns Universitets økonomiske Institut. Han er den ene af de to forskere bag undersøgelsen Greenlandic Perspectives Survey.

LÆS OGSÅ Befolkningen er optaget af klimaforandringerne

Diktator-spillet er et internationalt kendt eksperiment, der afprøver menneskers tendens til egoisme eller det modsatte - altruisme, hvor man forsøger at fremme andres ve og vel uden tanke på egne interesser og behov. Eksperimentet er foretaget over hele verden men aldrig før i Grønland.

- I Grønland ser du noget, som er lidt unikt. Det er, at der er mange, der giver alle pengene videre til en anden person, siger han.

Halvdelen af deltagerne fik udleveret 80 kroner, som de kunne vælge at beholde selv eller give noget til en anden deltager, som ikke havde fået nogen penge.

- Jeg har aldrig nogensinde set, at man giver mere end halvdelen videre til en anden persen, så det er måske tegn på at Grønland er et meget altruistisk folk, siger Gustav Agneman. 

Og resultatet undrer forskerne.

- Vi undersøger, hvorfor det er på den måde. Så jeg spurgte en af dem, der har givet alle 80 kroner videre. Han fortalte mig: Det er faktisk den grønlandske kultur. Det er hvad vi gør. Vi passer på hinanden, fortæller Gustav Agneman.

Så var der også lige den ene deltager, der valgte at finde nogle af sine egne penge frem og give hele 120 kroner til den deltager, der ikke havde nogen penge.