WWF: Vi gør ikke nok for isbjørnene

Verdens isbjørnelande gør ikke nok for at passe på bestanden af isbjørne. Det viser en ny rapport fra Verdensnaturfonden.
Foto © : Nukaaraq Knudsen/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
30. januar 2018 07:01
Versionist Simon Uldum -

I 2015 underskrev de fem lande nemlig en aftale om, at landene inden for 10 år skal iværksætte en række tiltag, som skal sikre isbjørnens overlevelse. Men her to år efter er det kun fem procent af målene, som nu er blevet opfyldt.

- Det er utilfredsstillende. Det et er det helt sikkert, siger Kaare Winther Hansen fra Verdensnaturfondens kontor i Grønland.

LÆS OGSÅ Ny handlingsplan om isbjørne på vej

Tilbage i 2015 i Ilulissat underskrev Canada, USA, Rusland, Norge og Grønland den såkaldte Circumpolar Action Plan, som indeholder 62 delmål, som landene skal gennemføre inden for ti år.

Verdensnaturfonden har så udarbejdet et scorekort, der viser, hvor langt landene er kommet med at opfylde målene. Ifølge rapporten klare Grønland klare sig lidt over middel.

- Det handler også efter vores vurdering meget om, at man ikke har fået et ordenligt olieberedskab på plads.

LÆS OGSÅ Fredag var en dårlig dag for isbjørnene

Bedre til at håndtere konflikter

Desuden slår Kaare Winther Hansen, at vi ikke er gode nok til at håndtere de isbjørne, der opsøger beboede områder. Det betyder, at man skyder isbjørne i stedet for at skræmme dem væk, og det skal der gøre noget ved.

- Fra regeringens side har der ikke rigtigt været nogen tiltag. Der er ikke kommet nogen isbjørnepatruljer og man har ikke indført gummikugler til jagtbetjentene, siger Kaare Winther Hansen.

Verdensnaturfonden har gode erfaringer med en isbjørnepatrulje i Ittoqqortoormiit, hvor det er lykkedes at redde en del isbjørne fra at blive dræbt.  

LÆS OGSÅ Udsultet isbjørn stammer fra presset bestand

I takt med, at havisen forsvinder, vil flere isbjørne søge ind mod byer og bygder, så derfor mener WWF, at det i fremtiden vil blive aktuelt at oprette flere isbjørnepatruljer.

Men der er også ros til Grønland, som både har indgået en aftale med Canada om en bæredygtig fangst af isbjørne fra Baffinbugten, og desuden er gået i gang med at tælle isbjørne i Østgrønland.

- Når vi kender bestanden på østkysten, så kan vi faktisk indføre bæredygtig fangst på isbjørne i hele Grønland for første gang, siger Kaare Winther Hansen fra Verdensnaturfondens kontor i Grønland.