Vestnordiske unge får eget forum

I denne weekend fandt den første session af Vestnordisk Ungdomsråd sted i Reykjavík.
Foto © : Vestnordisk Ungdomsråd
Skrevet af Inge S. Rasmussen
17. oktober 2016 10:56

Ungdomsrådet er resultatet af to års arbejde mellem de to nordiske ungdomsforeninger på Færøerne og Island. Og der er flere grunde til at stifte ungdomsrådet, forklarer Morten Semre, der er en af arrangørerne.

For det første kender de vestnordiske unge for lidt til hinanden.

- Vi kender ikke hinanden ret godt, selv om vi har meget til fælles, siger Morten Semre.

For det andet skal de unge have en mulighed for at påvirke politikerne i deres landes parlamenter.

- Mange unge er ret desillusionerede med politik. Og vi vil at Vestnordisk Ungdomsråd skal give unge mulighed at påvirke sit lands parlament, regeringer og samarbejdet i Vestnordisk Råd.

Læs også Vestnordisk råd: Opret vestnordiske efterskoler

For det tredje flytter unge fra den vestnordiske region. Det er et stort problem, som de unge skal være med til at løse, siger Morten Semre.

- Den tredje grund er fraflytningen af unge, som er en af regionens helt store udfordringer. Vi mener at unge selv i større grad må være med til at løse dette problem, siger Morten Semre.

Konceptet for Vestnordisk Ungdomsråd lægger op til, at hvert land i Vestnorden sender fire delegerede til en årlig session, hvor de skal komme med idéer til, hvordan man kan løse de fælles problematikker, der vedkommer unge i Vestnorden.

Konkret skal Vestnordisk Ungdomsråds session munde ud i et dokument med anbefalinger til, hvordan Vestnorden kan blive  en bedre region for unge. Resultatet vil blive præsenteret for Vestnordisk Råd og andre relevante institutioner, som kan være med til at fremme idéerne i praksis.

De fire deltagere fra Grønland kommer alle fra ungdomsafdelinger i partierne Siumut, Atassut, Demokraterne og Inuit Ataqatigiit.