Verdenspremiere på fem små film i Qasigiannguit

Idrætshallen i Qasigiannguit lægger i aften lokale til noget så usædvanligt på de kanter, som en verdenspremiere på fem små film.
Foto © : Visit Greenland/Mads Pihl
Skrevet af Karsten Sommer
28. marts 2019 11:43
Versionist Mads Lynge

Alle filmene beskriver forskellige aspekter af hundeslædekulturen, samt dens fremtidsperspektiver.

Det er forskningsprojektet QIMMEQ, der har produceret de fem film, der hver især formidler de tanker, som unge som gamle hundeslædekuske i Grønland har om slædekulturens fremtid.

Grønland har det største antal slædehunde i Arktis. Den traditionelle hundeslædekultur er unik - men kulturen er truet, fordi antallet af slædehunde er faldet med mere end 50 procent inden for de seneste to årtier, fortæller QIMMEQ.

QIMMEQ har derfor produceret fem små film under overskriften "Når hundene er forsvundet", som en del af et stort forsknings- og formidlingsprojekt om den grønlandske slædehunds genetik, kulturhistorie og sundhed.

LÆS OGSÅ Ny udstilling fortæller om den grønlandske slædehund

De fem film, der vises i Qasigiannguit i aften, bliver tilgængelige via QIMMEQ´s Facebook-side, så så mange som muligt kan lære om slædekulturen og dens fremtid.

- Det var vigtigt for os som filmmagere at lade projektet og forskningen træde et skridt tilbage og i stedet give hundeslædekuskene en mulighed for at dele deres tanker og refleksioner om situationen med det grønlandske folk. Og her er Facebook et af de stærkeste kommunikationsmidler i Grønland, siger filmenes fotograf Frederik Teglhus om baggrunden for filmene.

Premieren falder sammen med det årlige hundeslædevæddeløb, Avannaata Qimussersuaq, der i år foregår i Qasigiannguit, hvor QIMMEQ vil være til stede.

Se trailer til When the dogs are gone her.

Filmene kan ses fra torsdag 28. marts klokken 22 dansk tid og klokken 18 Nuuk-tid på denne side.

Følg med på QIMMEQ's Facebookside for opdateringer.