Valgnævnet skal foretage tre lodtrækninger

Flere kandidater har fået lige mange stemmer ved Inatsisartut valget, og derfor skal valgnævnet senere i dag trække lod om kandidaternes placering på stedfortræderlisten. Hos Partii Naleraq kan lodtrækningen vise sig at få stor betydning, fordi det er førstepladsen på stedfortræderlisten, der skal trækkes lod om.

I nat udløb fristen for at klage over resultatet af valget til Inatsisartut, og derfor skal valgnævnet i eftermiddag mødes for at godkende valgresultatet.

Klaus Georg Hansen fra valgnævnets sekretariat oplyser, at der er ikke indløbet nogen klager, og at der er ikke konstateret væsentlige uregelmæssigheder ved valget.

Så nu er det op til Valgnævnet at beslutte, om valget kan godkendes, oplyser han.

Særlig spændende fra Partii Naleraq

Men Valgnævnet har også en anden opgave. Nævnet skal foretage tre lodtrækninger ved mødet. Når to kandidater har fået lige mange personlige stemmer, skal der nemlig trækkes lod for at afgøre deres plads på listen. I alle tre tilfælde er der tale om kandidater der står på stedfortræderlisten.

LÆS OGSÅ Her er valgets vindere og tabere

Nogle af dem, der formentlig vil afvente lodtrækningen med spænding, er Anthon Frederiksen og Emanuel Nuko fra Partii Naleraq. Der skal nemlig trækkes lod om, hvem af de to kandidater, der skal stå først på stedfortræderlisten.

Skulle Partii Naleraq indgå i et koalitionssamarbejde som før valget, hvor Hans Enoksen blev medlem af Naalakkersuisut, så vil den første på stedfortræderlisten nemlig komme ind i Inatsisartut, hvis Hans Enoksen vælger at tage orlov fra sin plads i Inatsisartut.

Lodtrækning bliver offentlig

Valgnævnet består af departementschef i formandens departement, Søren Hald Møller, biskop Sofie Petersen og fungerende direktøren i kommunernes landsforening Pétur H. Gudmundsson.

Klaus Georg Hansen oplyser, at en liste over de valgte kandidater blev afleveret til politiet allerede dagen efter valget. Det skyldes at politiet skal gennemgå de valgte personers strafferegister, og resultatet af gennemgangen afleveres til Inatsisartut.

Valgnævnet har meddelt, at lodtrækningen bliver offentlig, og derfor kan alle, der ønsker det, overvære lodtrækningen i Selvstyrets lokaler kl. 15. Man skal dog senest henvende sig i Selvstyrets reception i Nuuk Center kl 14.50.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt