Vækstfonden støtter gerne grønlandske projekter

Den danske stats finansieringsfond, Vækstfonden, har fyldt en del i valgdebatten her i landet i den seneste tid. Der er nemlig penge at hente til investeringer i Grønland gennem fonden, og det får ikke overraskende de herboende politikere til at drømme stort.

- Vi er fortalere for, at den danske stats vækstfond også skal gælde for Grønland,sagde Pitsi Høegh - Siumuts valgkandidat - i en valgdebat på KNR i mandags.

Men faktisk er dørene allerede åbne for Grønland.

For ifølge direktør i Vækstfonden, Christian Motzfeldt, kan danske og grønlandske virksomheder allerede ansøge fonden om midler til deres projekter på lige fod.

- Den eneste forskel er, at vi gerne ser, at Greenland Venture er med indover virksomheden sammen med os. Sådan gælder det jo ikke i Danmark. Der kan vi godt gå ind, uden at Greenland Venture er med, siger Christian Motzfeldt til KNR, med henvisning til det selvstyreejede selskab Greenland Venture.

 

Virksomheder i vækst

Hvis en lille virksomhed her i landet har brug for et lån, som banken ikke umiddelbart kan yde, så kan Vækstfonden altså kautionere for virksomhedens lån, gennem en pulje på op til 30 millioner kroner. 

Derudover kan Vækstfonden også låne penge ud til og investere i virksomheder sammen med Greenland Venture, og her er der ingen en øvre grænse for investeringerne. 

Det eneste krav er, at det primært er virksomheder i vækst, som pengene går til. Det vil altså sige virksomheder med en forretningsplan, der indebærer en betydelig vækst for virksomheden fremadrettet.

 

Vil gerne støtte mineprojekter

Et forslag fra Pitsi Høegh i mandagens valgdebat om at bruge midler fra vækstfonden til investeringer i blandt andet lufthavne, havne og anlæg, falder derfor lidt ved siden af, understreger Christian Motzfeldt:

  - Det er ikke noget, der ligger i det mandat, vi har for øjeblikket. Det gør man heller ikke i Danmark. Altså vi er ikke med til at finansiere infrastruktur i Danmark.

Til gengæld kan der søges penge til blandt andet mineindustri - et andet forslag, som Pitsi Høegh også kom med under debatten.  

- Det kan sagtens lade sig gøre. Altså en minevirksomhed er jo en vækstvirksomhed. Når man nu går i gang med at udvinde rubiner og safirer her syd for Nuuk, så er det jo en vækstvirksomhed. Så det passer lige til vores formål, siger Christian Motzfeldt.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt