USA retter udtalelse: Ingen genforhandling af forsvarsaftale i sigte

USA's ambassade i Danmark retter nu ambassadørens udmelding om, at USA er åben for en ny forsvarsaftale med Grønland/Danmark.
Foto © : Paul Bast/Flickr Creative Commons
19. juni 2015 12:06

Midt under torsdagens valgaften på Christiansborg kunne den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, oplyse til KNR, at USA er åben for en genforhandling af forsvarsaftalen mellem Grønland / Danmark og USA.

En aftale, der blandt andet sætter rammerne for amerikanernes brug af Thule-basen.

Men den udtalelse korrigerer talsmanden for USA’s ambassade i Danmark, Gavin Sundwall, nu kraftigt:

- Jeg vil blot gøre det klart, at der ikke er nogen forhandlinger eller snak om forhandlinger på nuværende tidspunkt om en genforhandling af forsvarsaftalen, siger han til KNR.

Læs også USA vil genforhandle forsvarsaftale

Vejen går gennem 'Permanent Committee'

KNR talte med Rufus Gifford kort efter hans ankomst til Christiansborg, hvor han var kommet for at deltage i valgets festligheder. Her svarede han på spørgsmål om valgkampen og om, hvordan han ser på ønsket fra flere grønlandske partier om at genforhandle forsvarsaftalen med USA.

Her lød svaret bl.a., at: “Jeg tror, at vi må indgå i en dialog. Og hvis det er tid til at gøre det igen - tid til at tilpasse den (forsvarsaftalen, red.), vil vi gøre det.” - med tilføjelse om, at det vil ske inden for de næste uger og måneder.

Men det ligger ikke lige for, siger Gavin Sundwall. Men hvis Grønland og Danmark virkelig ønsker at genforhandle aftalen, må landene bringe det op på et mere formelt niveau i Permanent Comittee, hvor de tre lande er repræsenteret, siger Gavin Sundwall:

- Hvis de grønlandske medlemmer af Inatsisartut formelt rejser ønsket, og man fra dansk side er enig om at fremsætte ønsket, har vi Permanent Committee, hvor vi normal diskutere de emner.

s også Afventende Vittus ser muligheder i Exelis-dom

Forsvarsaftalen, som oprindelig stammer fra 1951, er flere gange blevet ændret. Hver gang er det sket via Permanent Comittee, pointerer Sundwall:

- Der er en proces, som vi altid har fuldt tilbage i tiden, når vi har ændret på aftalen. Og her vi vil sørge for at indlede enhver samtale om aftalen. Det er den standardproces, vi altid har.

Sundwall: Nuværende aftale er god nok
Gavin Sundwall understreger, at USA er lydhør over for ønsket om en genforhandling. Men at USA i øjeblikket finder den nuværende aftale passende:

- Jeg tror på, at den nuværende aftale står fast på nuværende tidspunkt. Aftalen reflekterer de vigtige emner og bekymringer fra partierne, siger Gavin Sundwall.