USA giver igen-igen penge til Grønland

USA giver yderligere 1,5 millioner dollar til udviklingen af Grønland. Det er tredje gang på under tre år, at amerikanerne gør det.
Regeringsrepræsentanter fra USA, Grønland og Danmark mødtes tirsdag i forummet Joint Committee i delstaten Maine i USA. Landene mødes i forummet hvert andet år. Foto © : KNR / Åge Olsen / Ecow [CC0] (KNR edit)
19. oktober 2022 09:30

USA giver yderligere 1,5 millioner dollar til udviklingen af Grønland. Det oplyser Naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

Det svarer til næsten 11,4 millioner kroner.

Det er tredje gang inden for to et halvt år, at USA øremærker penge til udviklingen af Grønland.

I april 2020 afsatte den amerikanske regering godt 83 millioner kroner til programmer og projekter, der frem til 2026 skal styrke samarbejdet mellem de to lande.

Godt et år senere, i juli sidste år, afsatte USA yderligere 65 millioner kroner til forholdet mellem USA og Grønland. Samlet har USA altså afsat over 160 millioner kroner til Grønland fra den amerikanske stats pulje til udviklingsprojekter i udlandet, USAID. 

LÆS OGSÅ Grønland indgår samarbejde med USA for millioner

Det nye beløb på 1,5 millioner dollar kommer, efter regeringsrepræsentanter fra Grønland, USA og Danmark tirsdag holdt møde i forummet Joint Committee i delstaten Maine i USA.

Her drøftede landene mulighederne for at forbedre og sikre handelsveje mellem Grønland og USA, blandt andet som forsyningssikkerhed, særligt i ly af krigen i Ukraine.

LÆS OGSÅ USA investerer nye millioner i samarbejdet med Grønland 

På mødet bekræftede repræsentanter fra både Grønland og USA desuden aftalen fra sidste år, der blandt andet betyder, at USA er parat til yde rådgivning inden for udviklingen af vedvarende energi.

Aftalen rummer også en mulighed for mere udveksling af amerikanske og grønlandske studerende, samarbejde om forskning og ydet handelsmuligheder - for at nævne et udpluk.