Uran-forbud: SIK ærgrer sig, mens GE søger stabilitet
Naalakkersuisuts forbud mod uranudvinding er nemlig blevet vedtaget med 12 for og 9 imod ud af 26 tilstedeværende medlemmer.
- Det er en trist dag for Grønland.
Sådan lyder det fra SIK-formanden Jess G. Berthelsen lige efter Inatsisartut med et spinkelt flertal besluttede et uranforbud i dag.
LÆS OGSÅ Nej tak til uran: Inatsisartut stemmer for forbud med spinkelt flertal
Dermed har koalitionen bestående af Inuit Ataqatigiit og Naleraq fået et af deres helt store valgløfter opfyldt.
Men ved at vedtage uranforbuddet går koalitionen stik imod sine valgløfter, mener Jess G. Berthelsen.
Han minder om, at IA også gik til valg på at forbedre befolkningens levestandard. Men et nej til uran er lige med et nej til nye indtægter, mener SIK-formanden.
- Det vil påvirke vores medlemmers økonomi i allerhøjeste grad.
Han kan allerede forudsige resultatet af den næste lønforhandling med regeringen.
- Vi skal i lønforhandling med Naalakkersuisut i næste uge. Og jeg ved præcis hvad de vi svare på, når vi kræver lønstigninger. At de ikke har råd til det, siger Jess G. Berthelsen.
Håber på stabilitet
Mens der er stort ærgrelse hos SIK, er genindførelse af forbud mod uran ikke en overraskelse hos arbejdsgiverforeningen, GE.
- Det var ikke uventet. Det er det punkt, som koalitionen fundet sammen af. Så jeg er ikke overrasket over, at den er blevet vedtaget, siger Christian Keldsen, der er direktør i Grønlands Erhverv.
Selvom loven om uranforbud er vedtaget betyder det ikke, at det vil være sådan for altid. En ny regering kan ændre loven igen.
- Det, vi ønsker, er stabilitet. At det ikke rammer vores beslutninger og rammebetingelser i tide og utide, og skabe usikkerhed for de virksomheder der agerer og dem der investerer, og de aktiviteter vi har i Grønland, siger Christian Keldsen.
Inuit Ataqatigiit og Naleraq har stemt lovforslagen igennem, mens Siumut og Demokraatit er imod. Atassut stemte blankt.
Råstofefterforskningsselskabet, GME A/S, har et projekt i Kuannersuit ved Narsaq, hvor der er sjældne jordarters metaller, hvor uran optræder som biprodukt. Selskabet er ikke vendt tilbage på KNR's henvendelse.