Upernavik-området ramt af helikopterkaos i Air Greenland

I bygden Kullorsuaq fortæller en borger, at der har været tre helikopterafgange i de seneste 45 dage.
Ifølge Air Greenland er dårligt vejr i området og regler om ikke at flyve i mørke skyld i problemerne. Foto © : KNR
16. januar 2020 09:54

Et nyt år er i fuld gang, men de samme problemer rammer Air Greenland.

Upernavik og omkringliggende bygder er nemlig ramt af både aflysninger og omlægninger af helikopterruter, og sådan har situationen været hele året.

Kristian Florang Sørensen er skolelærer på folkeskolen i bygden Kullorsuaq, og han fortæller, at der har været tre helikopterafgange i de seneste 45 dage.

- Vi har været ramt af massive aflysninger her i Kullorsuaq, og det påvirker selvfølgelig en masse unge mennesker, der skal tilbage på efterskole, og folk, der skal tilbage på uddannelser. Vi har været ramt af reglerne om, at flyvninger i mørke ikke længere kan lade sig gøre, så der har været en del aflysninger, siger Kristian Florang Sørensen.

LÆS OGSÅ Strandede lærere giver problemer for bygdeskole

Aflysninger betyder strandede passagerer, og de er blandt andet blevet indlogeret i Upernavik.

- Det fungerer således, at hvis de strander i Upernavik, bliver de indlogeret i forskellige huse, og så venter de på næste afgang. Der er nogle, som har måttet holde juleaften i Upernavik væk fra deres familie og først lige er kommet tilbage til Kullorsuaq, siger Kristian Florang Sørensen.

Dårligt vejr og mørkeregler skyld i aflysninger

Air Greenland fortæller, at dårligt vejr i området og regler om ikke at flyve i mørke, er skyld i problemerne, og at situationen i området har været sådan siden nytår.

Flyselskabet har dog hverken overblik over, hvor mange personer der er strandet, eller hvor mange ruter der har været aflyst.

Air Greenland kan heller ikke sige, hvornår problemet vil være løst, men at man arbejder på sagen.

- Området nord for Upernavik er udfordret på grund af en kombination af dårligt vejr og mørkeflyvningsreglerne, og derfor kan der ikke indsættes mere kapacitet umiddelbart. Vi er nødsaget til at afvente flyvebart vejr, og vi overvåger situationen og går i luften, når vi kan, siger kommunikationschef i Air Greenland, Massana Egede og fortsætter:

- De berørte passagerer er flyttet til nye ruter, der er sat til 16. januar, lørdag 18. januar eller mandag 20. januar.