Unge mænd flytter til Danmark uden job, bolig eller dansk

Flere og flere unge grønlandske mænd flytter til Danmark uden først at have sikret sig bolig og arbejde.
Foto © : Beverly/Flickr Creative Commons
Skrevet af Jaaku Lyberth
09. oktober 2017 11:04

Det fortæller flere socialmedarbejdere, der arbejder med socialt udsatte grønlændere i Danmark, til KNR. 

- Unge grønlandske mænd er i de senere år begyndt at flytte til Danmark, fortæller socialformidler i Det Grønlandske Hus i Aarhus, Benigne Fleischer.

Der er i dag 6.635 hjemløse i Danmark, hvoraf syv procent, omkring 465 personer, stammer fra Grønland. Det fremgår af en rapport, som Danmarks Institut for Velfærdsforskning udgav i september måned i år.

Susanne Mejer, der på tiende år er projektleder hos Kofoeds Skoles værested for udsatte grønlændere i København, fortæller, at det særligt er en gruppe, der kommer uforberedt til Danmark.

- Andelen af unge mænd er størst, fortæller Susanne Mejer.

LÆS OGSÅ Juleaften for grønlandske hjemløse i København

Hun fortæller videre, at unge der flytter til Danmark kommer fra alle steder i Grønland. Det er særligt i frustration over manglende boliger, at de søger lykken i Danmark.

Susanne Mejer fortæller også, at mange af tilflytterne ikke taler dansk. Og det er et billede som man nikker genkendende til hos Det Grønlandske Hus i København:

- Det er unge uden uddannelse og med begrænsede færdigheder på dansk, siger Leoma Andreassen, der er socialkonsulent i Det Grønlandske Hus i København.

LÆS OGSÅ Hjemløse er ikke ens

Socialformidler i Det Grønlandske Hus i Aarhus, Benigne Fleischer, opfordrer til, at man ikke flytter til Danmark uden at forberede sig først.

- Det er meget svært at skaffe arbejde i Danmark, hvis du ikke taler dansk. Og hvis man ikke begynder at lære dansk med det samme, så er det meget svært for en grønlænder at få tilbudt et arbejde, siger hun.