Undersøgelse af udvandring fra Grønland

Nu skal det undersøges, hvorfor folk flytter fra Grønland. Naalakkersuisut har igangsat arbejdet med at lave en grundig redegørelse som beskriver, hvorfor et stigende antal personer vælger at forlade Grønland.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Bibi Nathansen
08. maj 2016 18:54

Redigeret mandag klokken 9.50 med information om, at Selvstyret selv har lavet tiltaget, som falder sammen med Sara Olsvigs forespørgsel.

Fra den 6. maj og frem til den 20. maj gennemfører Naalakkersuisut en undersøgelse på internettet, hvor man gennem et spørgeskema vil undersøge, hvorfor et stigende antal personer udvandrer fra Grønland.

Klik her og besvar spørgskemaet på flytning.gl

 

Undersøgelsen bunder i, at befolkningstallet ifølge af Grønlands Statistik er det laveste i tyve år.

 

Tiltaget kommer fra Naalakkersuisuts finansdepartement, og falder sammen med, at Inuit Ataqatigiits formand, Sara Olsvig, netop har stillet forslag om, at Naalakkersuisut bør undersøge årsagerne bag fraflytningen.

- Vi mener fra Inuit Ataqatigiit, at det er dybt bekymrende, at befolkningstallet i vores land er faldende. Vi har jo set udviklingen de seneste år - desværre - og samtidig ser vi tal fra Danmark; hvor flere og flere flytter hen.

- Og derfor ønsker vi, at det bliver undersøgt, hvem det er, der flytter; hvorfor man flytter og hvor man flytter fra, så vi bedre ved, hvordan vi skal bekæmpe denne her fraflytning, siger Sara Olsvig til KNR.

 

Laveste i 20 år

Hun har nogle bud på, hvad der skal laves om i Grønland for, at befolkningen ikke drager væk fra landet.

 - Vi kan forestille os, at der er en del ting på socialområdet, som skal gøres meget bedre, før vi kan bekæmpe denne fraflytning. Men vi mener også, at det er et arbejde, som vi politisk bliver nødt til at stå sammen over, så vi klart kan sige til samfundet, at vi ønsker at bekæmpe, at der bliver færre og færre indbyggere i vores land, siger Sara Olsvig.

Ifølge Grønlands Statistik boede der den 1. januar 2016 knap 55.850 personer i Grønland, og det er altså det laveste folketal i tyve år.

Forslaget bliver debatteret i Inatsisartut på mandag den 9. maj.