VIDEO Ujarassiorit 2014

I går blev vinderen for Ujarassiorit 2014 kåret, og vinderen er mineraljagtsentusiast, hun vandt nemlig også konkurrencen i 1997.
Skrevet af Sivert Olsen
23. december 2014 14:07

- Vinderen kommer fra Narsaq. Hun har været med i Ujarassiorit siden midten af 90-erne. Hun har vundet førstepræmien i 1997. Hun har sidenhen også vundet sekundære præmier, siger Andreas Uldum Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer i sin præsentation.

 

- Hver sommer, når vi sejler rundt leder vi altid efter sten. Også når vi bare er ude for at lave mad udendørs, så plejer vi at gå en tur og lede efter vi har spist. Når vi er ude og sejle og får øje på en klipe med rustpletter på så plejer vi også at sejle hen og kigge på den. Det er på den måde vi finder stenene, fortæller dette års vinder af Ujarassiorit, Laura Jensen, til KNR.

 

Og hendes vindersten er da også fuld af diverse metaller.

 

- Disse sten er mineraliserede sten, som påviser, at de har råstoffer i sig. Og selvom mængden er lille, så har det også vist at der nord for Narsaq findes forekomster som vi ikke kendte noget til før, siger Selvstyrets Geolog, Jonas Petersen, til KNR.

Læs også ”Ujarassiorit” - mineraljagt for 26. gang

Da vinderen blev fundet, var det ikke kun stenens indhold der blev vurderet.

 

- Da vinderen fandt stenen havde hun haft øjnene godt med sig, hvor hun havde indsendt os et ret stort stykke klippe, hvor hun også havde præcise angivelser af findestedet, siger Jonas Petersen.

 

Men om vinderstenen kan medføre en egentlig udvinding, er endnu uvist.

 

- Det er alt for tidligt at gisne om stedets attraktivitet. Men uanset hvad, så har fundet givet os gode indikationer om stedet, som et sted med muligheder, siger Jonas Petersen til KNR.