”Ujarassiorit” - mineraljagt for 26. gang

Det er i dag, at naalakkersuisoq for finanser og råstoffer, Anda Uldum, udpeger vinderen af årets store mineraljagt - Ujarassiorit 2014.
Ujarassiorit 2014, ujaqqat ajugaasut Foto © : Namminersorlutik Oqartussat
22. december 2014 11:30

For 26. gang har landets stensamlere og amatørgeologer haft lejlighed til at indsende sten, som de selv har fundet i naturen under eksempelvis jagt. eller vandringsture.


Og her for en lille times tid siden blev vinderne altså fundet ved en sammenkomst i Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender.

 

Laura Jensen fra Narsaq, der er en ujarassiorit-entusiast vinder dette års 1. præmie i Ujarassiorit-konkurrencen og modtager 55.000 kroner.

Hun har samlet tre sten ved Eqaluit Iluat 20 km nord for Narsaq. Stenene er taget fra fast fjeld i nærheden af hinanden i samme område, og er mineraliserede granodioritter med kvartsgange. Stenene viser en geologisk sammenhæng med mineraliseringer i området og indeholder 3-4 % zink, 0,3% bly og 500 gram per tons molybdæn.

- Vi samler på sten hver sommer, når vi er ude at sejle, enten for at koge kød eller fisk i det fri, så tager vi også børnene med og fortæller dem om stenene, hvad de indeholder og hvor de stammer fra, siger Laura Jensen.

 

Årets 2. præmie på 25.000 kroner gik til Dina Jensen for fund ved Saqqaq. Stenene er to stykker af sulfidmalm fundet ved Saqqaq. Prøverne består af kvarts og sulfider, og prøve den ene prøve indeholder 26% zink, 8% bly og 80 gram per tons sølv.

 

Der uddeles to 3. præmier på hver 10.000 kroner. Den ene går til Ejnar Jakobsen fra Arsuk, som har indsendt en sulfidmalm-prøve med forhøjede indhold af 0,9% kobber og 0,1 gram per tons guld fra udmundingen af Ikka-fjord sydøst for Arsuk. Den anden tredjepræmie går til Akaaraq Hansen fra Saqqaq. Akaaraq har fundet en flot båndet agat. Hvis den poleres vil stenen poleres er det en flot smykkesten.

 

Der uddeles fire 4. præmier på hver 5.000 skattefrie kroner:

En stor flage af molybdænglans fra udmundingen af Ameralik-fjord. Finderen er Peter Lynge Petersen, Nuuk.

En kimberlit-prøve fra udmundingen af Kangerluarsuk Ungalleq, nord for Sisimiut. Finderen er Hans Peter Lennert fra Sisimiut.

En prøve af hæmatit (blodsten) med indhold af jern på næsten 63% fundet på Saarlia ved Kullorsuaq. Finderen er Tobias Danielsen fra Kullorsuaq.

En prøve af pudebasalt med jernsulfid-mineraliseringer fundet i øst for Kangerlussuaq mellem Tasiilaq og Illoqqortoormiut, der viser at malmdannende geologiske processer har været til stede i området. Finderen er Hans Sanimuinnaq fra Kuummiut.