Udvalgsmedlemmer om handelsskole-fadæse: Der skal være konsekvenser

Tre medlemmer af Inatsisartuts uddannelsesudvalg kræver nu konsekvenser i kølvandet på handelsskole-brøler. Der må være fyringer, mener Doris Jensen (S).
- Hvis Naalakkersuisut mener, at der skal være konsekvenser, må de sige det i stedet for bare at tage det til efterretning, siger Sofia Geisler fra Inuit Ataqatigiit. Foto © : Inuit Ataqatigiit
Skrevet af Andreas Wille
27. august 2020 11:39

- Vi bør kunne stole på, at ethvert departement arbejder på baggrund af love og regler. Hvis ikke det er tilfældet, så må der være konsekvenser.

Det siger medlem af Inatsisartuts uddannelsesudvalg, Sofia Geisler fra Inuit Ataqatigiit. 

LÆS OGSÅ Advokatundersøgelse om fadæse på handelsskole er klar - og har kostet halvanden million

I foråret 2019 udbød handelsskolen i Nuuk to bacheloruddannelser. Men det viste sig, at hverken Departementet for Uddannelse eller Inatsisartut havde godkendt eller afsat penge til uddannelserne. Det betød, at uddannelserne ikke kunne starte - og 12 håbefulde studerende fik en lang næse.

Sagen kort

12 studerende blev optaget på to bacheloruddannelser på NI Nuuk i august sidste år.

Men uddannelserne blev ikke startet alligevel.

Det viste sig nemlig, at der ikke var afsat penge til uddannelserne. De var heller ikke godkendt. 

Hverken NI Nuuk eller Departementet for Uddannelse ville tage ansvaret. 

Departementet kastede bolden over til handelsskolen. Skolen havde forsømt at få udbuddet af de to uddannelser godkendt, mente departementet.

Men på handelsskolen kastede bestyrelsen bolden tilbage til departementet. Det er nemlig departementet, som ikke sørgede for at få uddannelserne på finansloven, og dermed departementets skyld, at der ikke var afsat penge til dem, mente NI Nuuk.

Bestyrelsen erkendte dog, at handelsskolen selv burde have tjekket op på, om departementet havde afsat penge, inden skolen annoncerede de to nye uddannelser.  

Advokatundersøgelsen konkluderer, at der blev foretaget fejl hos både NI Nuuks bestyrelse og i Departementet for Uddannelse.

Advokat Ole Spiermann har nu undersøgt forløbet. Hans konklusion er, at der er tale om en "sagsbehandlingsfejl". Både departementet og handelsskolen havde begået fejl - og det må ikke ske igen.

Advokatundersøgelsen kostede 1.576.208,16 kroner, og på baggrund af advokatens konklusion har Naalakkersuisut sagen til efterretning.

Men det er ikke nok for IA's Sofie Geisler, der ønsker konsekvenser for sagen. 

- Hvis Naalakkersuisut mener, at der skal være konsekvenser, må de sige det i stedet for bare at tage det til efterretning, siger Sofia Geisler fra Inuit Ataqatigiit.

Et medlem af uddannelsesudvalget fra Siumut er klarere i mælet.

- For at forhindre en gentagelse må det få konsekvenser i form af en fyring, siger Doris J. Jensen.

Demokraatit: Der er kommet nye ansigter siden

Uddannelsesudvalgets formand, Nivi Olsen fra Demokraterne, har svært ved at se hvilke konsekvenser man kan drage i sagen.

Hun mener nemlig, at der er blevet skiftet for meget ud blandt de embedsmænd, som har kendt til sagen, inden den eksploderede i medierne i august sidste år. 

Naalakkersuisoq for uddannelse er også skiftet ud - Ane Lone Bagger (S) var politisk ansvarlig for uddannelsesområdet sidste år - nu er det Karl Frederik Danielsen (S), der vikarierer på posten.

- Det er ønskeligt at gøre nogen ansvarlige for fejlen. Men jeg er opmærksom på, at der er gået noget tid, og at en ny koalition er tiltrådt. Der har været udskiftning i embedsværket i forhold til dengang, siger Nivi Olsen.

LÆS OGSÅ 12 studerende fik en lang næse: Deres nye uddannelser er aflyst

Departementschef i Uddannelsesdepartementet, Karsten Peter Jensen, skriver i svar til KNR, "at departementet er i gang med at styrke kommunikationen og processerne mellem centraladministration og underliggende enheder i forbindelse med godkendelse af uddannelser." 

Det er for at undgå, at en lignende sag sker igen. 

KNR har forsøgt at får kommentarer fra handelsskolens forstander og bestyrelsesformand - men det har ikke været muligt.