Niuernermik Ilinniarfik Nuuk fik beskeden i går om, at de to uddannelser er aflyst. Arkivfoto

12 studerende fik en lang næse: Deres nye uddannelser er aflyst

På mandag skulle to nye bacheloruddannelser været startet under Niuernermik Ilinniarfik Nuuk. Men i 11. time er de to uddannelser blevet aflyst.

12 studerende, der skulle starte på to nye bacheloruddannelser på mandag, står tilbage med en lang næse. 

For de to nye uddannelser, der er udbudt under Niuernermik Ilinniarfik Nuuk, kommer slet ikke i gang. Det oplyser Departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke. 

De to uddannelser er en bachelor i international handel og marketing og en bachelor i økonomi og ressourcestyring.
Grunden til det er, at ”der hverken materiel eller bevillingsmæssig hjemmel til at opstarte uddannelserne”, som det hedder i en pressemeddelelse fra Departementer for Uddannelse, Kultur og Kirke.

Det vil sige, at institutionen på nuværende tidspunkt ikke har lovgivningsmæssig hjemmel til at udbyde uddannelserne, og der er heller ikke sat penge af til dem. 

- Jeg ser på situationen med allerstørste alvor, siger Ane Lone Bagger, der er naalakkersuisoq for uddannelse (S).

- De uddannelsessøgende, der havde forestillet sig at skulle starte på uddannelserne, kommer jo i klemme. Der er sket en fejl i processen op til et udbud af uddannelserne. Det må simpelthen ikke ske, at en offentlig institution får udbudt uddannelser, uden at lovgivningen på området overholdes.

Overraskelse på handelsskolen

På handelsskolen, Niuernermik Ilinniarfik Nuuk, er forstander Christel Lund Bøjler også overrasket. Skolen fik beskeden i går, og den har på intet tidspunkt fået at vide, at uddannelserne ikke kan komme i gang, siger hun.

- Siden november 2017 har skolen arbejdet tæt sammen med departementet om at få startet de to uddannelser – men på intet tidspunkt fik skolen at vide af departementet, at bevillingen til de to uddannelser ikke var på plads i finansloven, oplyser hun i et skriftligt svar til KNR.

- Tværtimod har bestyrelsen gennem de seneste to år løbende haft dialog med departementet om finansiering, så det er meget overraskende, at det ikke er blevet sikret, skriver hun.

Ifølge hende blev der i november 2017 lavet en aftale mellem Naalakkersuisoq for Uddannelse og bestyrelsen om at opstarte uddannelserne i august 2019.

Seks elever på hver uddannelse

Bestyrelsen har nu henvendt sig til naalakkersuisoq for uddannelser, Ane Lone Bagger, for få afklaret hvad der er sket og for at få sikret at uddannelserne kan starte snarest muligt.

Også i Ane Lone Baggers departement er det rodede forløb ved at blive undersøgt nu. 

- Det skal sikres, at en lignende situation ikke kan opstå igen. Som naalakkersuisoq er det yderst vigtigt for mig, at lovgivning følges og respekteres, og derfor er det en prioritet for mig at indskærpe reglerne på området generelt, siger Ane Lone Bagger.

Der var optaget 12 i alt på de to uddannelser fordelt med seks på hver. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt