Udvalg klar med støtte til Fontains alkohol-stramninger

I det store og hele støtter familie- og sundhedsudvalget Naalakkersuisut forslag til en ny alkohollov. Det skriver de i deres betænkning til lovforslaget, som skal færdigbehandles i næste uge.

Alle er enige om formålet; at beskytte børn og unge mod misbrug. Men midlet har vakt stor debat. 

Grønlands Erhverv siger nej tak, og butikskæderne Pisiffik og Brugseni har kritiseret den og demonstreret imod den. Men flertallet i familie- og sundhedsudvalget bestående af Siumut og Iniut Ataqatigiit støtter naalakkersuisuts forslag til en alkohollovgivning, der blandt andet vil betyde ændrede åbningstider for salg af alkohol og afskærmning i butikkerne.

Det skriver udvalget i sin betænkning til lovforslaget, der skal andenbehandles på mandag og tredjebehandles torsdag i næste uge, som er den sidste dag på efterårssamlingen. 

Tidligere på ugen blev andenbehandlingen af lovforslaget udskudt, fordi udvalget ville have mere tid til at kigge på særligt paragraf 25 og 28 i loven, som handler om åbningstider og om, hvordan alkohol skal afskærmes i butikkerne. 

LÆS OGSÅ Åbningstider og afskærmning udskyder behandling af alkohollov

Naalakkersuisut lægger i sit lovforslag op til, at åbningstiderne for salg af alkohol om lørdagen skal ændres fra klokken 9 til 13 i weekenderne til i stedet at være 11 til 15.

Flertallet i udvalget ønsker dog, at det fortsat skal være muligt for butikker med alkoholbevilling at søge om særlige åbningstider fra klokken 10 til 13 om lørdagen i bygderne, hvilket de opfordrer naalakkersuisut til at skrive ind i lovforslaget. 

LÆS OGSÅ Alkohol er ikke som mælk

Demokraterne mener på den anden side, at åbningstiderne for salg af alkohol generelt skal udvides, så der ikke opstår kø og tumult i forbindelse med køb og salg af alkohol i de begrænsede åbningstider om lørdagen. 

Ja tak til afskærmning

Paragraf 28 i forslaget, som handler om, hvordan der skal afskærmes for alkohol i butikker, har vakt stor debat i samfundet. Butikkerne har i denne uge demonstreret ved at afskærme deres afdelinger med alkohol. Udvalget skriver i sin betænkning, at det også under deres arbejde har fyldt en stor del. 

Mindretallet i udvalget bestående af Demokraterne mener, at den del af lovforslaget skal fjernes helt, mens IA og Siumut er mindre skeptiske. De støtter forslaget, men mener dog, at der i lovgivningen bør tages hensyn til 'lokale' forhold. 

Reklamer eller ej?

Det sidste store punkt, der har fyldt meget i debatten, er den del, der handler om reklamer for alkoholiske drikkevarer. Her lægger naalakkersuisut op til at gøre det ulovligt at reklamere for tilbud udenfor de afskærmede områder i butikkerne. 

Flertallet i familie- og sundhedsudvalget støtter den tanke, selvom grønlandske borgere fortsat vil være udsat for reklamer på danske og internationale medier, der ikke har samme lovgivning på området. Men det har været med i overvejelserne, skriver udvalget. 

LÆS OGSÅ Supermarkedskæder i protest mod ny alkohollov

Flertallet opfordrer dog naalakkersuisut til at holde en dør åben for reklamer, når det gælder sponsorater fra alkoholproducenter og lignende. 

Demokraterne mener på den anden side, at det fortsat skal være tilladt at reklamere for alkohol, så længe der ikke er opfordringer til rusdrikkeri og misbrug. 

Hvis alkoholloven bliver vedtaget i næste uge, vil de nye regler træde i kraft 1. marts næste år. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!