Formand for Revisionsudvalget, Erik Jensen, forklarer, at udvalget bad et revisionsfirma om at undersøge sagsbehandlingen i fiskeridepartementet. Det skete efter, at udvalget havde modtaget flere henvendelser om uhensigtsmæssigheder i departementet.Foto: KNR / Malik Brøns

Udvalg efter opsang til departement: Vi lader andre om at fælde dom

Revisionsudvalgets formand vil lade det være op til Naalakkersuisut og Inatsisartut at fælde dom, efter udvalget har kritiseret sagsbehandlingen i fiskeridepartementet.

Det må være op til Naalakkersuisut og Inatsisartut at vurdere, om Revisionsudvalgets alvorlige kritik af sagsbehandlingen i departementet for fiskeri skal have nogen konsekvenser.

Sådan lyder det fra formanden for Revisionsudvalget, Erik Jensen (S).

- Hvad der skal ske af konsekvenser må være helt op til Inatsisartuts og Naalakkersuisuts vurdering, siger Erik Jensen.

Departementet har af Revisionsudvalget fået en løftet pegefinger for flere kritisable forhold. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq afviser lemfældig sagsbehandling i fiskeridepartementet  

Det sker, efter en rapport tilbage i efteråret konstaterede huller i departementets sagsbehandling af fiskekvoter og licenser til erhvervsfiskeriet.

Erik Jensen forklarer, at udvalget bad et revisionsfirma om at undersøge sagsbehandlingen i departementet. Det skete efter, at udvalget havde modtaget flere henvendelser om uhensigtsmæssigheder i departementet.

Forbedringer undervejs

I et svarnotat til rapporten tilbage i oktober oplyste Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, at rapporten var en "oplagt mulighed for at se på eventuelle uhensigtsmæssige sagsgange i forvaltningen af kvoter og licenser."

Processen med at implementere anbefalingerne fra rapporten pågår fortsat.

At arbejdet er i gang bekræfter Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Jens Immanuelsen. På spørgsmålet om kritikken fra Revisionsudvalget får nogen konsekvenser, siger han sådan her:  

- Jeg kan ikke sige så meget om det. Alle medarbejderne her i afdelingen knokler hver dag, alt hvad de kan.

Alvorlig kritik

Rapportens konklusioner har givet anledning til alvorlig kritik fra revisionsudvalgets side.

Sagsbehandlingen i departementet bliver blandt andet kritiseret for ikke at have undersøgt, om fiskeriselskaber efterlever bopæls- og skattekrav, når de ansøger om licenser.

- Reviosionsudvalget er kommet med den kritiske konklusion, og vi kalder det yderst kritisabelt, fordi vi mener, der er en del ting, der skal rettes op på, siger Erik Jensen. 

LÆS OGSÅ Revisionsudvalget rejser skarp kritik af fiskeridepartement

Kritikken drejer sig også om, at afdelingen ikke har begrundet afslag på ansøgninger om licenser. Det er ellers et krav i lovgivningen. Og netop den kritik er berettiget, erkender Jens Immanuelsen.

- Jeg må indrømme, at lige det emne er et af vores svage punkter, og efter de har påpeget det, har vi rettet på det, siger Jens Immanuelsen.

Kendte allerede til rapporten i efteråret

Rapportens konklusioner blev afleveret til Revisionsudvalget tilbage i efteråret 2020. Første del af rapporten blev allerede afleveret til udvalget i september, mens den anden del blev afleveret i slutningen af oktober. 

Men revisionsudvalget har altså først meldt sin kritik ud nu. Det skyldes ifølge Erik Jensen Efterårssamlingen, og at udvalget blandt andet prioriterede sine kræfter på den såkaldte stenbidersag og formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsens rolle og habilitet i den sag.

LÆS OGSÅ Overblik: Forstå stenbidersagen og mistilliden mod Kim Kielsen

- Som bekendt kom den rapport i oktober måned, men vi har jo haft en Efterårssamling, og der har også været andre opgaver i Revisionsudvalget, som har været af høj prioritet blandt andet habilitetssager. Det har påvirket, at vi først har kunne fremlægge det her lidt senere, siger Erik Jensen. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt