Revisionsudvalget rejser skarp kritik af fiskeridepartement

Revisorselskabet Deloitte har set nærmere på arbejdsgangene i Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug. På den baggrund bliver der rejst kritik for særligt to punkter.
Revisionsudvalget har undersøgt to rapporter, der dykker ned i arbejdet i Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug. Erik Jensen fra Siumut er formand for Revisionsudvalget. Foto © : KNR / Malik Brøns
22. januar 2021 16:52

Overraskende og yderst kritisabelt. 

Sådan lyder bemærkningerne fra Inatsisartuts Revisionsudvalg, efter det har behandlet to rapporter, der dykker ned i arbejdet i Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug. 

I to rapporter har revisorselskabet Deloitte zoomet ind på departementets behandling af fiskekvoter og licenser, og det giver anledning til kritik.

Det skriver Revisionsudvalget i en pressemeddelelse, hvor formand Erik Jensen (S) står som afsender.

Kritikken drejer sig særligt om to punkter, hvor udvalget under det ene punkt finder det kritisabelt, at departementet har undladt at håndhæve en række bestemmelser i Fiskeriloven.

Det andet punkt handler om, at departementet - ifølge pressemeddelelsen - ikke har levet op til regler i forhold til at give en begrundelse, når der bliver givet afslag.

Når Revisionsudvalget udtaler kritik, sker det på en skala fra et til ni. Den kritik, der bliver rejst i denne sag, ligger på syv.

Her kan du se den skala, som Revisionsudvalget bruger: 

En sag om dokumenter og fortolkning 

Det bliver kritiseret, at departementet for eksempel ikke har undersøgt, om selskaber efterlever bopæls- og skattekrav, når de ansøger om licenser. 

Revisionsudvalget er heller ikke tilfreds med, at departementet ikke har reageret på, at kun seks ud af ti selskaber har indsendt såkaldt 'nationalitetsbevis' og 'målebreve'. 

- Det betyder, at departementet i praksis ikke har kunnet kontrollere, om de selskaber, der ikke har indsendt målebrev og nationalitetsbevis, fortsat ejer deres fartøjer, om fartøjerne er hjemhørende i Grønland, og om fartøjerne efterlever længde- og kapacitetskravene, står der i rapporten ifølge Revisionsudvalgets pressemeddelelse.

Departementet bliver også kritiseret for, at der ikke er klare instrukser til, hvordan de ansatte sagsbehandlere egentlig skal behandle ansøgninger og vudere, om ansøgere lever op til reglerne. 

Det betyder, at de ansatte kan fortolke reglerne forskelligt, og dermed er der risiko for, at ansøgningerne bliver behandlet forskelligt.

Forsinkede rapporter

Rapporterne har behandlet stikprøver for ansøgninger om licenser, der er givet i 2019 eller sidste år. 

Det var egentlig meningen, at rapporterne skulle afleveres for et stykke tid siden. Men på grund af corona har arbejdet - som så meget andet - været forsinket. 

Den første del af rapporten lå klar i august sidste år, og udvalget modtog den i september.

Anden del af rapporten fik udvalget sidst i oktober.