Udvalg begraver Siumutforslag om stemmeret

Siumut foreslog i sidste måned, at ny tilflyttere skal vente i to år, før de kan stemme til Inatsisartut-valg. Men det vil bryde en række FN-konventioner lyder det nu.
- Vi vil fra Siumut ikke undgå at komme ind på de danskere, der flytter hertil og efter ganske få måneder får valgret, hvilket vi mener, at man bør revurdere, sagde Karl-Kristian Kruse under førstebehandlingen af forslaget. Foto © : KNR / Malik Brøns
04. november 2020 16:41

Udvalg begraver Siumut-forslag om stemmeret.

Det vil være i strid med FN's konventioner, hvis tilflyttere først får lov til at stemme til valg i Grønland efter flere år i landet, sådan som Siumut ellers har forslået det.

Det har Inatsisartuts Lovudvalg fremlagt i en 2. behandling af lovforslaget.

LÆS OGSÅ Professor: Tilflyttere fra Danmark og Færøerne bør kunne stemme som alle andre

Siumut præsenterede forslaget tilbage i slutningen af oktober. Her var ønsket, at ny tilflyttere til Grønland fra Færøerne og Danmark, skal vente i to år, før de får stemmeret til Inatsisartut.

Hvis det står til partiet, bliver det en markant stramning af de nuværende reglerne. I dag kan danske statsborgere, som flytter til Grønland, stemme til Inatsisartut efter seks måneders fast adresse i landet.

Det er en del af Rigsfællesskabets såkaldte retstilstand, hvilket er gældende i alle tre lande.

- Vi vil fra Siumut ikke undgå at komme ind på de danskere, der flytter hertil og efter ganske få måneder får valgret, hvilket vi mener, at man bør revurdere, sagde Karl-Kristian Kruse under førstebehandlingen af forslaget.

Strider imod FN's konvention

Det skabte debat på sociale medier såvel som i Inatsisartutsalen.

Men det tyder på, at forslaget nu er lagt i graven af Lovudvalget.

For indførslen af en sådan lov vil formentlig stride mod Grønlands internationale forpligtelser i medfør af FN's konvention om borgerlige og politiske rettigheder.

- Det vil efter udvalgets opfattelse give problemer, hvis man inden for Rigsfællesskabets rammer skulle ændre denne retstilstand, skriver Lovudvalget i sin behandling.