Udnyttelsestilladelse underskrevet: Tanbreez kan gå i gang

Naalakkersuisoq for råstoffer, viceborgmester og repræsentant for Tanbreez sad samlet ved en underskriftceremoni ved Killavaat Alannguat.
- Når borgerne og kommunen er klar, og projektet lykkes, så kan det give stort udbytte. Vi håber, at det vil gå godt, siger naalakkersuisoq for råstoffer, Jens Frederik-Nielsen (D). Foto © : KNR / Jørgen Semionsen
09. september 2020 11:27

- Hjertelig velkommen til grunden, som Kommune Kujalleq er meget fortrøstningsfuld over for i fremtiden.

Det siger viceborgmester i Kommune Kujalleq tirsdag, hvor der var underskriftceremoni i forbindelse med Tanbreez’ udvindingstilladelse.

Sidste måned kunne Naalakkersuisut meddele Tanbreez, at de har fået lov til at udvinde mineral i Sydgrønland.

LÆS OGSÅ Udnyttelsestilladelse til Tanbreez: Mangler underskrift

Mineselskabet har fået lov til at grave efter et såkaldt eudialyt-mineral for et område på 18 kvadratkilometer ved Killavaat Alannguat.

Tilladelsen betyder, at selskabet nu blot mangler at få godkendt en endelig udnyttelses- og nedlukningsplan, før Tanbreez kan begynde at sætte mineanlægget sammen.

Efter mange udskiftninger lykkes det endelig

En underskrift manglede også, men det blev klaret tirsdag med deltagelse af naalakkersuisoq for råstoffer, Jens Frederik Nielsen (D), viceborgmester i Kommune Kujalleq, Simon Simonsen (Siumut) og formand for bestyrelsen i Tanbreez, Bolette Maqe Nielsen ved Killavaat Alannguat.

- Siden Tanbreez fik efterforskningslicens, har der været mange naalakkersuisoq for råstoffer, som har bestræbt posten, siger Bolette Maqe Nielsen og fortsætter:

LÆS OGSÅ Miljøforkæmpere raser igen mod mineprojekt: Det er meget bekymrende

- Der er blevet arbejdet hårdt og skrevet mange rapporter siden da, og mange penge er blevet brugt for at få hele på plads.

Mineselskabet Tanbreez har efter otte år haft udgifter for 50 millioner australske dollars (cirka 225 millioner danske kroner) for at få udnyttelsestilladelsen.

Ikke for ingenting

Men det er ikke for ingenting, der er blevet brugt mange penge, mener viceborgmester i Kommune Kujalleq og naalakkersuisoq for råstoffer.

- Når borgerne og kommunen er klar, og projektet lykkes, så kan det give stort udbytte. Vi håber, at det vil gå godt, siger Jens Frederik-Nielsen og fortsætter:

- Vi er fortrøstningsfulde. Meget. Det er en god mulighed for Grønland, men særligt for Kommune Kujalleq, som har arbejdet hårdt i mange år for at skabe udvikling.

LÆS OGSÅ Tanbreez: Nu starter det hårde arbejde

Simon Simonsen er enig: 

- Vi er ikke i tvivl om, at det skal skabe stor udvikling indenfor erhvervsområdet i Sydgrønland. Som Naalakkersuisut siger, har vi arbejdet hårdt i mange år for, at der etableres råstofudvinding her i Sydgrønland, som kan drives i mange år, siger Simon Simonsen.

Tanbreez får en udnyttelsestilladelse gældende for en periode på 30 år.

Inden råstofudvindingen begynder, skal der bygges en havn nedenfor Killavaat Alanguat og etableres et sted til stenknusning, og det vil efter planerne tage to år at bygge.

Mineselskabets direktør, Greg Barnes, kunne ikke deltage på grund af coronavirussen. Han bor i Australien.