Udligningsreform: Midlertidig reform på vej

Naalakkersuisoq for finanser og de fire borgmestre blev tirsdag enige om at udsætte et endeligt udspil, da de holdt møde om udligningsreformen.
Skrevet af Sandra Meinecke
06. august 2014 13:03

Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsog, og landets fire borgmestre blev tirsdag på et møde om udligningsreformen endeligt enige om, at der mangler langsigtede beregninger på det første udspil.

Derfor blev det aftalt, at 2015 bliver en overgangsperiode, før en endelig udligningsreform forventes klar foråret 2016.

Tiden skal bruges til at indsamle tilstrækkeligt med beregninger på, hvor og hvilken indflydelse udligningen får.

LÆS OGSÅ Stor ueninghed i kommunnerne om udligningsreformen

Det næste udspil til den midlertidige model for udligningen skal diskuteres på et nyt møde, som afholdes mandag den 11. august, hvor Vittus Qujaukitsoq også træffer sin afgørelse.

- De kommende måneder skal bruges til yderligere at kvalificere det datagrundlag, som skal lægges til grund for at lave en langsigtet og fremtidig udligningsmodel, siger borgmester i Qaasuitsup Kommunia Ole Dorph.

Han understeger, at der dog var enighed om, at alle borgmestrene går ind for, at der skal være større udligning.

Diskussion om overgangsordning
Borgmester i Kommune Kujalleq, Jørgen Wæver Johansen, er enig med Ole Dorph i, at 2015 skal bruges til at lave de nødvendige beregninger, så det gældende udspil bliver på et veldokumenteret grundlag.

Men Jørgen Wæver Johansen tilføjer også, at det er nødvendigt, at overgangsordningen skal være baseret på de udmeldinger, som de fire borgmestre kom med til mødet i Ilulissat.

Vittus Qujaukitsoq er tavs
I en pressemeddelelse skriver naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq, at han håber på, at der kan opnås enighed om en model på det kommende møde.

Ligeledes står der i pressemeddelsen, og at man kan ringe for at få yderligere kommentarer fra mødet - men han har alligevel ikke ønsket at udtale sig til KNR her til formiddag.

Heller ikke borgmestrene Asii Chemnitzs Narup eller Hermann Berthelsen har ønsket at udtale sig.

I aften har Kommuneqafik Sermersoq indkaldt til borgermøde om udligningsreformen.