Stor uenighed i kommunerne om udligningsreformen

Møderne mandag-tirsdag mellem naalakkersuisoq for finanser og indenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, og kommunerne om den nye udligningsreform endte uden et klart resultat.
06. august 2014 08:44

Kommunerne er stadig rygende uenige om forslaget, der trækker 56 mio. kr. fra Kommuneqarfik Sermersooqs budget, mens Qeqqata Kommunia får 12 mio. kr. færre. Hvor Qaasuitsup Kommunia til gengæld for forhøjet sit budget med 46 mio. kr., og Kommune Kujalleq kan lægge ekstra 22 mio. kr. ned i sin kommunekasse.

LÆS OGSÅ Reform: Asii tilfreds med midlertidigt løsningsforslag

Ved møderne i Ilulissat krævede Kommune Kujalleq en udligning, der vil koste Kommuneqarfik Sermersooq hele 175 mio. kr., mens de i hovedstadskommunen kræver en udligning af skatten fra de selvstyreansatte fjernet.

Det eneste punkt, alle parterne er enige om, er, at man i første omgang kun arbejder på en ordning for 2015.

I et brev til kommunerne gjorde Vittus Qujaukitsoq det for nyligt klart, at han anerkender visse mangler i Naalakkersuisuts oplæg til ny udligningsordning.

LÆS OGSÅ OVERBLIK Den kommunale udligningsreform

Det er derfor håbet, at man nu kan lave en midlertidig reform for fordeling af kommunernes indtægter. En reform der kun skal dække næste år indtil videre.